Mitä taapero tarvitsee: 10 vinkkiä helpottamaan 1v:n taaperoelämää

Vauvavuosi on onnellisesti takana päin ja meillä asuu pieni ja energinen 1-vuotias taapero. Taapero, joka haluaa tutkia maailmaa ja oppia kaiken. Välillä tuntuu, että en mitenkään pysy pienen perässä ja meillä onkin käytössä monenlaisia arkea helpottavia taaperokeinoja. Listauksesta puuttuvat kaikki niin sanotut "oikeat" lapsiturvavälineet, eli pistorasioiden tulpat, kulmasuojat yms.

Miten tehdä kodista turvallinen lapselle? Tässä muutamia helppoja kodin turvatuotteita ja vinkkejä 1-vuotiaan leikkeihin.
 

Mitä taapero tarvitsee: Mitä leluja 1-vuotiaalle?

1. SmartMax-lelut

Jos pitäisi keksiä yksi vauvalelu, mikä kannattaa hankkia jo pienelle, valitsisin ehdottomasti SmartMax lelut. Ne ovat arvokkaita, mutta pitkäikäisiä. Ja pitkäikäisellä tarkoitan sekä laatua, että leikkiaikaa. Meillä nämä olivat ihan parhaat vauvalelut! Ne kiinnostivat jo pientä, ne ovat värikkäitä ja kivoja kädessä. Meillä on näitä isompia, millä voi vauvankin antaa huoletta leikkiä koonsa puolesta.


Taaperolle taas leluista aukeaa uusi maailma, kun magneetteja voi yhdistellä ja niistä voi rakentaa erilaisia juttuja. Meidän 1-vuotias osaa jo irroitella ja yhdistää näitä jonkin verran. O taas 3-vuotiaana tekee jo hienoja rakennelmia ja varsinkin tuo juna on ollut paljon leikeissä mukana.


2. Kuminauhat, hiuslenkit ja kenkälusikka

Sitten päästään mun omatekoisiin taaperosuojauksiin, mitkä varmasti ovat useimmille tuttuja. R avaa ja tyhjentää kaikki kaapit ja laatikot, joille pääsee. On siis ihan turha yrittää pitää alakaappeja tai laatikoita järjestyksessä, koska ne käännetään samantien ympäri. Välillä annan hänen puuhastella, että saan esimerkiksi ruoan laitettua, mutta aina en jaksa sitä siivoamista. Silloin kumi- ja hiuslenkit toimii nupillisten kaappien suojana. Laatikostot on helpoin lukita kenkälusikalla tai muulla vastaavalla pitkällä tavaralla.

4. Maalarinteippi ja tyynyt

Toinen R:n lempparijuttu on televison heiluttaminen ja paukuttaminen seinään. Sitä emme tietenkään salli yhtään, koska telkkari voi tippua sekä myös mennä rikki. Jos asuisimme jo vakituisessa kodissa, haluaisin ehdottomasti kiinnittää telkkarin seinään, mutta täällä väliaikaisessa vuokra-asunnossa emme viitsisi sitä tehdä. Kotikeinona siis on laittaa tyynyjä telkkarin ja seinän väliin. Heiluttaminen ei onnistu yhtä hyvin eikä seinästä kuulu pauketta. Asia ei siis kiinnosta enää ollenkaan yhtä paljon. Tyynyillä voi tilkitä kaikkea muutakin :)

Keittiössä, kaappien lisäksi, R painelee astianpesukoneen nappeja. En ole keksinyt tähän täysin toimivaa ratkaisua. Aluksi meillä toimi, kun teippasin maalarinteippiä nappien päälle. Napit ikäänkuin hävisivät ja R unohti ne hetkeksi. Yhtenä päivänä tämä näppäräsorminen muru keksi kuitenkin, että teipin voi repiä irti ja nyt tämä keino ei toimi enää kuin hetken.


5. Huivi (ja valjaat)

Meillä on Stokken TripTrap tuoli ja R:llä on siinä tällä hetkellä babyset. Tykkään Stokken tuoleista tosi paljon, mutta niissä oleva "tukipuu" helpottaa aika paljon tuolista nousemista. R on hetkessä pöydällä! Tuoliin saisi siihen sopivat valjaat, mutta en ole raaskinut niitä ostaa ja tällä hetkellä turvakeinona toimii huivi. Tämäkään ei ole ihan loppuun saakka viritelty, sillä R pääsee siitäkin halutessaan pois. Ei tosin ihan niin nopeasti ja kiipeämiseen ehtii reagoimaan. E:llä oli samanikäisenä käytössä Emman valjaat, mutta niiden pujottelu ja tuoliin kiinnittäminen oli ihan oma taiteenlajinsa.


6. Vanhat kaukosäätimet ja puhelimet (ilman pattereita ja akkua!)

Meillä kaikkia lapsia ovat kiinnostaneet kaukosäätimet ja puhelimet. Ja eikä ihme, jos aikuiset viihtyvät niiden parissa, niin mikseivät ne kiinnostaisi myös lapsia. Olenkin antanut R:lle leikkiin muutaman kaukosäätimen ja vanhat puhelimen, joilla hän jaksaa aina hetkittäin touhuta.

7. Erilaiset korit ja astiat

1-vuotiaan kanssa leikkiminen on vielä aika haastavaa. Tavaroiden lajittelu on yksi niistä leikeistä, joihin ainakin meillä jaksetaan keskittyä uudestaan ja uudestaan. Kunhan vaan on tarpeeksi kuppeja ja tavaroita, joita voi laittaa astiasta toiseen. Vielä kivempaa on, jos tavarat kiertävät aikuisen käden kautta, mutta tätä R jaksaa tehdä myös pieniä hetkiä itsekseen.


8. Vesileikit

Käyn usein O:n ja R:n kanssa suihkussa. Oma suihkuttelu olisi ihan mahdotonta elleivät pienet pysyisi hetken paikallaan. Tähän toimii vesileikit! Meillä on molemmille pieni vati, joihin laitan vettä. Vadeissa on muovisia leikkiastioita ja joitakin vesileluja. Ne kiinnostavat aina! Samalla harjoittelemme ihan huomaamatta potalla istumista, kun se toimii näppärästi tuolina. Teen pienille vesileikkejä välillä ihan leikkinäkin, jos olen yksin heidän kanssaan kotona ja kaikki muu tekeminen aiheuttaa erimielisyyksiä. Vesileikeissä ei juurikaan tule riitoja.

9. Ääni- ja valolelut

Tuskin kukaan vanhempi rakastaa leluja, joista tulee ääniä ja valoja. Mutta pienelle taaperolle ne ovat kiinnostavia ja niiden parissa menee hetki, jos toinenkin. Meille on kertynyt erilaisia äänileluja E:n vauva-ajasta lähtien, joten R:llä on niiden suhteen aika hyvä valikoima.


10. Kauhalaatikot ja kattilakaapit

Vaikka useimmiten "lukitsen" keittiön kaapit pieniltä sormilta, joskus ne toimivat parhaana arjen pelastuksena. Mikä leikki olisikaan kivempaa?


Bonus Tula ftg

Ja pakko nostaa tähänkin postaukseen vielä Tula. Jos pitäisi valita yksi ainoa taaperoarkea eniten helpottava asia, meillä se olisi ehdottomasti Tula! Kun mikään leikki ei kiinnosta eikä sylissäkään ole kivaa, niin Tula toimii useimmiten silloinkin. Käytän sitä edelleen paljon ihan kotona, kun teen ruokaa ja se on mukana lähes aina, kun lähden jonnekin asioille R:n kanssa.

Löytyikö tuttuja taaperojuttuja? Onko jotain, mikä teillä toimii ja puuttuu tästä? 
Kerro vinkkisi! :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat