Joulukalentereiden krääsä ja herkut ärsyttävät! Mikä kalenteri meille?

Joulukuun alkamiseen on kaksi yötä ja olen miettinyt kovasti tämän joulun joulukalenterihankintoja. Lapset odottavat tietysti saavansa kalenterit ja vaihtoehtojakin on nykyisin todella paljon. En vain ole oikein osannut tehdä päätöksiä meidän tämän vuoden kalentereista. Lapset saavat toki toivoa, mutta kalenterivalinta menee silti minun seulani läpi ennen sen hankintaa.


Ei sokeria joka päivä

Suklaa- ja muut karkkikalenterit ovat meidän perheessä lapsille nounou. E ei pidä suklaasta, joten hän ei sitä edes kelpuuttaisi. O varmasti olisi siitä ihan innoissaan, mutta minä en innostu ajatuksesta, että 3-vuotias söisi joka päivä suklaata. Olkoonkin vain yksi pala, mutta meillä on ihan tietystä syystä herkkupäivä kerran viikossa. Toki jäätelöä tai pullaa syödään joskus arkenakin, mutta noin yleisesti.

En tiedä jääkö meidän lapset jostain paitsi, kun tiukkisäiti ei suostu ostamaan suklaakalentereita. En vain pidä ajatuksesta, että joka aamu aloitetaan herkulla tai, että muutenkaan joka päivä saa jotain karkkia. Onko kellään muulla näin vai olenko minä jotenkin erikoisen tiukka? Bongasin kaupassa Muumi kalenterin, mikä sisältää luomu kuivahedelmiä. Kalenterista löytyy minikokoisia hedelmäpatukoita, erilaisia hedelmä-snackseja, rusinoita ja hedelmänalleja. Tästä voisin jopa innostua! ;)


Lelukalenterit

Nykyisin on onneksi paljon muitakin kuin karkkikalentereita. Kun itse olin lapsi, suklaakalenterin vaihtoehdot olivat tarrakalenteri tai kuvakalenteri. Minäkään en muista saaneeni lapsuudessani usein suklaakalenteria, joten ehkä tässä menee nyt "vahinko kiertämään" ja olen oppinut ajattelemaan näin. Sen sijaan muistan edelleen jonkun vuoden tarrakalenterin ja muistan, että se oli ihana!

E:llä on ollut tähän mennessä Lego City joulukalenteri, Hot Wheels kalenteri, Cars 3 kalenteri sekä kirjakalenteri. Legokalenteri (Lego City) on periaatteessa ihan kiva, mutta siitä saaduilla legoilla ei ole taidettu juurikaan leikkiä vaan ne kierivät ympäriinsä, kunnes viime muuton yhteydessä keräsin ne yhteen minigrip-pussiin eikä kukaan ole kysellyt niiden perään. Tänä vuonna katselin Lego City kalenteria ja kuvan perusteella suurin osa jutuista on niitä ihan samoja kuin pari vuotta sitten. Eli ei sitä tänä vuonna meille, vaikka muuten legot toimiikin. Voisi olla kiva, jos ostaisi itse jonkun isomman legon ja lapsi saisi siitä aina pienen osan kerrallaan. Mutta saisiko sen toteutettua jotenkin kivasti? Lopputulos ainakin olisi varmasti mieluinen ja olisi mukana leikeissä pidempään.


E on toivonut tälle vuodelle Hot Wheels kalenteria. Kalenterissa on 8 pikku autoa ja lopuissa luukuissa on jotain pientä sälää. Useimmissa kaupoissa kalenteri maksaa noin 30 euroa eli mielestäni aika paljon. Kokonaisuutena kalenteri on ihan kiva, mutta joukossa on myös "turhia" luukkuja, kuten vaikkapa joulukuusi tai lumiukko, mistä lapsikaan ei meillä ainakaan innostunut. Mutta meillä siis on tämä jo avattu viime vuonna, joten yritän saada E:n innostumaan jostain muusta kalenterista.

Lelukalentereiden valikoima on kasvanut vuosi vuodelta ja niitä löytyy jo vaikka minkälaisia. Suurimmassa osassa on kuitenkin juurikin sitä pientä sälää, millä kukaan ei edes leiki. Enkä nyt tarkoita, että joka päivä pitäisi saada jokin erikoinen lelu, mutta miksi pitäisi saada myöskään sitä turhaa muovisälää, mitä muutenkin on jo ihan riittävästi.

Kirjakalenterit ovat aika kivoja. Ajatus on ihana, että joka päivälle avataan kalenterista uusi iltasatu. Mutta onko näissä kalentereissa samat kirjat joka vuosi eli voiko samaa kalenteria ostaa uudestaan?

Mikä kalenteri meille?

Tänä vuonna huomasin ensimmäistä kertaa (onkohan tämä ollut aikaisempina vuosina), että myös Oppi&Ilo on valmistanut joulukalenterin. Kalenterin luukuista avautuu pyyhittävä kaksipuoleinen tehtäväkortti ja kalenterissa on mukana myös poispyyhittävä tussi. Tästä oikeastaan innostuin jo aika paljon, sillä kalenterista tulee jokaiselle päivälle oikeasti joku kiva tekeminen. Ja joulun jälkeen kortit voi säästää ja niitä voi tehdä myös uudestaan.

Tietysti voisin myös tehdä kalenterin / kalenterit itse, mutta tällä hetkellä en ehdi ja lisäksi mitä "järkevää" ostaisin 24 kappaletta ja vieläpä suhteellisen edullisesti? Mielestäni ennen joulua lasten ei myöskään tarvitse saada joka päivä mitään erikoisempaa uutta lelua tai tavaraa. Olen päättänyt, että jonakin vuonna toteutan itse tehdyn kalenterin ja osa luukuista on esimerkiksi jotain yhteistä tekemistä. Arki on vain niin hektistä ja kiireistä, että joka päivälle ei mitenkään voi luvata jotakin erikoista tekemistä.


Yhtenä vuonna veljeni lähetti meille itse tehdyn kalenterin, missä oli 24 pientä pakettia. Jokaisessa paketissa oli 2-3 palapelin palaa. Aattona palapeli oli valmis ja se oli kaiken lisäksi valokuvapalapeli, missä oli tuttuja kasvoja. Tämä oli tosi ihana kalenteri! Eli itse tekemällä voisi keksiä tosi ihania ja kivoja kalentereita, jos vaan olisi aikaa ideoita ja toteuttaa.

Kalenteri on tärkeä osa joulun odotusta, mutta haluaisin, että siinä olisi jokin ajatus tai, että se olisi oikeasti jollain tavalla "hyödyllinen".  Ja varsinkin myös siksi, että kalenterit ovat aika kalliita. Meillä on kolme lasta ja jos ostamme jokaiselle 20-30 euron joulukalenterin, se on jo mielestäni aika paljon muovitavarasta, mitä kukaan ei edes tarvitse. Tänä vuonna R eli tietenkään vielä saa omaa kalenteria, mutta 3-vuotias ehkä jo tarvitsee. Tai ainakin pääsemme itse paljon helpommalla, jos meillä on kaksi kalenteria, eikä joka aamu tarvitse käydä keskustelua siitä, että kuka saa avata ja kenen luukusta tulee parempi yllätys.

Mikä / minkälaiset joulukalenterit sun perheessä on tänä vuonna? Tai mikä on ollut paras kalenteri?

Lue myös:


Kommentit

 1. Mä liputan kuvakalentereiden puolesta, niissä toteutuu joulun odotuksen ajatus ja monet kalenterit on tosi kauniita seinällä. Mulla on aina ollut kuvakalentereita, silloinkin kun ei vielä ollut lapsia=). Sit ollaan lapsille ostettu lelukalentereita, just noita legokalentereita koska legoilla on aina käyttöä yhdessä jo olemassaolevien kanssa. Alennuksella edellisten vuosien kalentereita ollaan ostettu. Mutta ihan parasta ovat seinäkalenterit, joiden taskuihin tonttu tuo jotain pientä! Karkki, kolikko tai kyniä, kumeja, jotain hyödyllistä pääasiassa mutta myös esim.pieniä joulukoristeita, joita voi laittaa sitten kuuseen.

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olisi ihanaa tehdä jonain vuonna itse kalenteri! Toi onkin ihana ajatus, että laittaisi kuusenkoristeita!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa