Päiväkoti ei stressaa lasta enempää kuin kotihoito

Olet varmasti usein kuullut sanottavan, että pienelle lapselle kotihoito on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin päiväkoti. Jos olet kuitenkin vienyt alle 3-vuotiaan lapsesi päiväkotiin, voit huokaista helpotuksesta. Päiväkotihoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa. 

"Turun yliopiston FinnBrain-tutkimuksessa verrattiin päivähoidossa ja kotihoidossa olevien lasten stressinsäätelyä. Tutkimustulokset osoittavat, että päivähoidon muodolla ei ole vaikutusta lasten kortisolitasojen vuorokausivaihteluun. Tutkimus osoitti, että lasten kortisolitasojen vuorokausivaihtelu oli molemmissa ryhmissä samanlaista ja noudatti kortisolille tyypillistä vuorokausirytmiä." (Lähde:Turun yliopisto)


Tutkimuksessa oli mukana yli kaksisataa alle 3-vuotiasta lasta ja yli kolmekymmentä päiväkotia. Tutkimus toteuttiin ottamalla useita sylkinäytteitä kortisolihormonitason määrittämiseksi sekä kotona että päiväkodissa.

Kotihoito vai päiväkoti

Asia ei tietysti ole ihan näin yksiselitteinen ja asioilla on aina monta puolta. Kotihoidossa on omat hyvät puolensa, mutta niin on myös päivähoidossa. Eikä minun ole nyt tarkoitus muutenkaan vertailla eri hoitomuotojen paremmuutta. Lapset ovat erilaisia, kotiolot ovat erilaisia ja hoitopaikoissa on eroavaisuuksia. Mielestäni tämä tutkimus kuitenkin osoittaa jälleen kerran sen, että Suomessa on laadukasta päivähoitoa.

Tutkimuksen mukaan päiväkodissa olevien lasten kortisolitasot olivat jonkin verran korkeammat iltapäivisin kuin kotihoidossa olevilla, mutta kotihoidossa lapsilla taas oli päivän aikana suurempia kortisolitasojen vaihteluita. Tähän voi olla yhtenä syynä päivärytmien suuremmat vaihtelut. Päiväkodissa osalle lapsista iltapäivien tunnit näyttäytyvät kuormittavimpina kuin kotihoidossa oleville, mikä varmasti onkin ihan totta. Päiväkotilaisen päivä voi olla usein jopa yli 8 tuntia pitkä ja iltapäivällä jo varmasti väsyttää ja tekisi mieli kotiin. Kotihoidossa taas päivissä ei välttämättä ole säännöllistä rytmiä, mikä voi aiheuttaa osalle lapsista stressiä.

Meillä lapset ovat aloittaneet päiväkodin 1v 8 kuukauden ikäisenä sekä noin 1v 3 kuukauden ikäisenä. R on nyt noin 1v 3 kuukautta ja hän on vielä kotona. Jäin osaksi sen takia opintovapaalle, että R saisi olla pidempään kotona. Koen, että pienen lapsen on parempi olla kotona, jos se vaan on taloudellisesti ja muutenkin mahdollista. Usein perheet eivät kuitenkaan pysty valitsemaan, vaan töihin on palattava pian äitiysloman jälkeen. Vaikka kotona oleminen voisi olla keskimääräisesti kivempaa ja lapselle rennonpaa, niin päiväkoti ei silti tutkimuksen perusteella stressaa lasta sen enempää kuin kotona oleminenkaan. Tämä tieto keventää mieltä, koska moni varmasti ajattelee, että pienelle lapselle päiväkoti on stressaavaa ja kuormittavaa.

kirjasto

Lapset ovat erilaisia

Meillä on kolme lasta ja heistä vanhin ja nuorin ovat selkeästi sosiaalisia, rohkeita ja avoimia. Keskimmäinen on luonteeltaan aika erilainen; rohkea, mutta harkitseva, rauhallinen ja hiljaisempi kuin veljensä. Menevä esikoinen sulahti päivähoitoon vajaa 2-vuotiaana tosi kivuttomasti ja ilman kiukkua. Iltaisin riitti vielä paljon energiaa ja kävimme päiväkodin lisäksi jumpassa.

Rauhallinen O aloitti hoidossa aika pienenä (vajaa 1v 3kk), mutta myös hän sopeutui tosi nopeasti eikä jäänyt aamuisin itkemään. Hänen kohdallaan päiväkotipäivät kuitenkin kuormittavat jaksamista enemmän eikä iltoihin ole kaivattu mitään ylimääräistä tekemistä. Nyt O on 3-vuotias ja käy hoidossa osa-aikaisesti. Hoitopäivät ovat tosi mieluisia ja niiden kautta O on saanut paljon rohkeutta, oppinut uusia taitoja ja kokee kuuluvansa ryhmään. Ja kuten O:n ReimaGO aktiivisuustestiviikkokin osoitti, päiväkodissa arki on myös aktiivista (Lue: Lapseni liikkuu liian vähän)

Lapsemme ovat olleet yhteensä kolmessa eri päiväkodissa, kahdessa eri kunnassa, ja olemme olleet jokaiseen hoitopaikkaan tyytyväisiä. Päiväkodeissa työskentelee huipputyyppejä ja Suomessa varhaiskasvatuksen sisältö on laadukasta. Toki on myös ongelmia ryhmäkokojen, henkilökunnan jaksamisen ja muiden vastaavien asioiden kanssa, mutta meille vanhempina, lastemme päivähoito käytännön tasolla on näyttäytynyt toimivana ja ensisijaisesti lapsilähtöisenä tekemisenä.


Mutta mitäpä sitä kieltämään, koen olevani etuoikeutettu, kun saan olla vielä nuorimmaisen lapsemme kanssa kotona. Ja rehellisesti sanottuna, jos saan valita, niin tietysti valitsen 1-vuotiaalle mielummin kotihoidon kuin päiväkodin. Kun lapsi kasvaa, koen kuitenkin, että päiväkodista on hänelle paljon hyötyä ja olen hyvillä mielin vienyt kaikkia lapsiamme päiväkotiin.

Lue myös:





Kommentit

  1. Tämä oli hyvä postaus!

    Ehdottomasti asioilla on puolensa. Koti- ja päivähoidossa on omat hyvät puolensa, mutta voi olla myös niitä varjopuolia. Riippuen ihan kotioloista ja päivähoitopaikasta.

    Meillä molemmat pojat aloittaneet hoidossa 1v8kk iässä. Ei ollut tästä rouvasta kotiäidiksi, mutta olen tyytyväinen, etten laittanut poikia hoitoon jo siinä vuoden iässä :)

    Isompi on nyt jo koululainen, mutta pienempi jatkaa tuossa aivan huipussa päiväkodissa ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! :) joo tosiaan, asioilla on aina monta puolta ja lapsetkin ovat tosi erilaisia. Itse myös ajattelen, että on ihanaa, jos 1v ikäinen voi olla vielä kotona, mutta mitä lähemmäs 2v ikä tulee, valmiudet hoitoon on jo aika hyvät. Varsinkin, jos osuu kohdalle hyvä hoitopaikka :) Kivaa loppusyksyä! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat