5 pienen kodin parasta leikkiä + 5 päivän askarteluprojekti

Meillä on pian 5 kuukautta täynnä asumista kolmen lapsen kanssa 59m2 kaksiossa. Uuden kotimme  pitäisi olla valmis viimeistään huhtikuun alussa eli olemme yli puolen välin! Näihin kuukausiin on mahtunut paljon hermojen kiristelyä, kiukkua, stressiä ja oman tilan kaipuuta. Toisaalta mennyt syksy on ollut opettavainen, perhekeskeinen sekä täynnä uusien taitojen oppimista ja oivalluksia.


Isoina asioina esimerkiksi E aloitti koulun, O meni uuteen päiväkotiin ja R on oppinut kävelemään. Olen löytänyt uudenlaisia tapoja lähestyä asioista ja samalla huomannut, että tavarat ja omaisuus ei tuo onnea. Meillä on suuri osa tavaroista varastossa ja ihmeen vähällä lelumäärällä lapsetkin oikeasti pärjäävät. Tämä saa miettimään myös tulevaa joulua ja sitä, että mitä lapsille oikeasti kannattaisi ostaa tai toivoa.

Menneet kuukaudet ovat myös kehittäneet omaa luovuuttani toimia lasten kanssa pienissä tiloissa, keksiä tekemistä ja saada arki toimimaan. Tässä viisi täsmävinkkiä pienen (ja miksei isommankin) kodin leikkeihin. Yksi näistä oli meidän noin viikon askarteluprojekti, mihin osallistui jollain tavoin lopulta koko perhe.

1. Liikennekaupungin rakentaminen

Eräänä pimeänä ja sateisena viikonloppuna lapset olivat turhautuneita. Tuli riitaa leikeistä ja kukaan ei oikein osannut keskittyä mihinkään omaan tekemiseen. R sotki tehokkaasti isompien leikit ja yritin rajata jokaiselle omaa leikkitilaa hieman huonoin tuloksin. Lopulta keksimme aloittaa hieman isomman askarteluprojektin: Liikennekaupungin rakentamisen!

Aloitimme talojen ja rakennusten tekemisellä. Eli ensimmäiseksi päällystimme tyhjiä maito yms. tölkkejä ja niistä alkoi rakentua muun muassa kerrostaloja, koulu ja päiväkoti. Liitimme neljä isoa pahvia yhteen, mistä muodostui kaupungin pohja. Poikien isä ja E alkoivat suunnitella katuja ja me piirsimme O:n kanssa taloihin ikkunoita ja ovia.


E suunnitteli liikennemerkkejä ja O sai maalata nurmialueita vesiväreillä. Kaupunki rakentui seuraavan viikon aikana vähitellen. Välillä sillä jo leikittiin ja sitten keksittiin jotain lisää. Vieläkin piha-alueita voisi värittää ja O toivoo usein, että rakennetaan lisää taloja. Talot ovat irtonaisia, joten ne on helppo kerätä laatikkoon ja kaupungin pohjan saa taiteltua sängyn ja seinän väliin talteen. Tällä on leikitty jo paljon!

2. Lennokit

Meillä ei ole tilaa kovin vauhdikkaille leikeille eikä ikinä voi jättää levälleen esimerkiksi isoja juna- tai legoleikkejä. Sen verran kuitenkin on tilaa, että mahduimme yhtenä päivänä tekemään ihan parhaat lennokkileikit! E on saanut jonain jouluna joululahjaksi lennokkisetin, missä on tarvikkeita ja ohjeet erilaisten lennokkien tekemiseen. Kaivoimme sen esille ja lisäksi taittelimme ihan "tavallisia" lennokkeja. Kaikki tekeminen, missä ensin rakennetaan ja askarrellaan itse ja sitten vielä leikitään on mielestäni tosi kivoja!


3. Kaninloikka peli + muut pelit

Meillä on aika paljon erilaisia lautapelejä. Nyt myös O on innostunut pelaamisesta ja on aikuisen avustuksella mukana sujuvasti esimerkiksi Muuttuvassa labyrintti pelissä ja Unossa. Uno on muuten ihan mahtava peli opetella samalla numeroita ja värejä.

Syksyn hittipeli on ollut Kaninloikka! Suosittelen sitä esimerkiksi joululahjaksi! E pelasi sitä viime talvena paljon eskarissa ja sen innoittamana hankimme sen synttärilahjana myös kotiin. O osaa myös pelata sitä jo ihan itsekin ja sen avulla on oppinut hienosti laskemaan ja liikkumaan pupunapilla eteenpäin. 7-vuotiaalle yksi kiva peli on muuten myös Halli Galli.

4. Päättelytehtävät, rubiikin kuutio, puuhakirjat ja taikatemput

Meidän 3-vuotias on tämän syksyn aikana innostunut tekemään puuhakirjoja ja värittämään. Se on kivaa yhteistä tekemistä. Koen, että itse jaksan olla paremmin läsnä, kun teemme lasten kanssa jotain konkreettista kuin esimerkiksi autoleikeissä. Leikkiminen näin aikuisena ei oikeasti ole aina ihan helppoa. Eli meillä on viime aikoina tehty paljon erilaisia tehtäviä ja puuhavihkoja.

Oppi&Ilo tehtäväkirjat ja kortit ovat yksi parhaista puuhajutuista! Meillä on aika monta erilaista Oppi&Ilo settiä ja ne ovat olleet mieluisia. Näitä olen muuten joskus ottanut esimerkiksi ravintolaan mukaan, jos olen tiennyt, että edessä on pitkä odotusaika. On jotenkin kivempi antaa lasten puuhata pöydässä ruokaa odottaessa korttien kanssa kuin pelata puhelimella. Meillä on myös yksi Oppi&Ilo HokkusPokkus paketti ja sen avulla olemme harjoitelleet E:n kanssa taikatemppuja. Muistan, kun lapsena lainasin kirjastosta taikatemppukirjoja ja harjoittelimme isoveljeni kanssa korttitemppuja. Jännittävää ja saattaa voittaa jopa hetkeksi pelikonsolin :)

E:llä on melkein joka päivä koulun puolesta läksyjä, mutta välillä hänkin innostuu ratkaisemaan erilaisia tehtäviä. Nyt suosiossa ovat sudukot ja uusimpana innostuksena rubiikin kuutio. On päässyt "äitiaivotkin" tomintaan ;)


5. Majaleikit

Meillä on siis kaksio ja pojat nukkuvat kaikki samassa pienessä huoneessa. Isoilla pojilla on Unipuun kerrossänky ja R nukkuu pinnasängyssä. Leikkitilaa on aika vähän, mutta majan tekemiseen huone on tosi sopiva! On hauska huomata, miten majassa lasten mielikuvitus lähtee lentoon ja leikki muuttuu aina erilaiseksi. Majaleikeistä tulee sotkua, mutta niitä kannattaa ehdottomasti sallia välillä.

Mitä seuraavaksi?

Tässä alkua meidän uusimmasta askarteluprojektista. Seuaavaksi siis tehdään koristeet joulukuuselle. Koristeiden paikkoja voi vaihdella, koska ne kiinnitetään sinitarralla.Lue myös:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Taaperon talvi: Minkä ikäisenä hiihtämään ja luistelemaan?

Elf on the shelf tonttu -ideat 1-24: Itse tehty joulukalenteri lapsille. Mukana kuvat toteutuneista kepposista.

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi