ReimaGO: Lapseni liikkuu liian vähän!

Kaupallinen yhteistyö ReimaGo:n kanssa 

Meillä on testissä ReimaGO:n nimenomaan lapsille suunniteltu aktiivisuusmittari. Ensimmäisenä sitä testasi meidän ekaluokkalainen (Lue: Paljonko ekaluokkalainen liikkuu viikossa?) ja seuraavaksi testausvuoroon pääsi osa-aikaisesti päiväkodissa käyvä 3-vuotiaamme. Olen usein miettinyt, että onko päiväkotiarki aktiivista vai passiivista. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisun mukaan huomattava osa lapsen varhaiskasvatuksessa viettämästä ajasta on fyysisesti erittäin kevyttä.

"Tutkimusten perusteella lasten varhaiskasvatuksessa viettämästä ajasta huomattava osa on fyysisesti erittäin kevyttä. Vain alle tunti päivittäisestä toiminnasta on reipasta liikkumista. Lähes 70 % lasten korkeasta fyysisestä aktiivisuudesta liittyy toimintaan toisten lasten kanssa. Varhaiskasvatuksessa lasten ulkoleikit ovat fyysisesti aktiivisempia kuin sisäleikit, vaikka ulkoleikeistäkin lähes puolet on kevyttä liikkumista." (Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö: Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset.)


Liikuntasuosituksen mukaan alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi kuulua vähintään kolme tuntia liikuntaa. Liikunnan pitäisi koostua kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä erittäin aktiivisesta fyysisestä liikkumisesta.

Arki päiväkodissa

Me olemme siitä onnellisessa asemassa, että lapsemme saa käydä suhteellisen uudessa päiväkodissa. Siellä on hyvät ja avarat tilat liikkumiseen, jolloin lapset liikkuvat ihan huomaamatta leikkien lomassa. Päiväkodissa on oma liikuntasali sekä sen lisäksi iso koko päiväkodin yhteinen tila, missä on paljon erilaisia toiminnallisia liikuntavälineitä. Näiden lisäksi päiväkodilla on iso piha-alue ja vierestä alkaa metsä, joten ryhmät tekevät paljon retkiä ja liikkuvat luonnossa.

Päiväkodissa painotetaan arkiliikuntaa ja lapsilta ei kielletä liikkumista kuin vain turvallisuussyistä, esimerkiksi ruokalaan menevällä käytävällä saa juosta ja siellä on matkan varrella aina jonkun eläimen kuvan, millä tavalla lastenkin tulisi liikkua.


O on päiväkodissa tällä hetkellä vain osa-aikaisesti, mutta viikon testauksen perusteella, hänelle tulee päiväkodissa suhteessa enemmän aktiivista aikaa kuin kotona leikkien. Päiväkodissa on retkiä, jumppaa ja toiminnallisia leikkejä. Kotona leikit ovat usein rauhallisia. Eli voisin todeta tämän lyhyen mittauksen perusteella, että O:n päiväkotiarki on enemmän aktiivista kuin passiivista.

3-vuotiaan arkiliikunnan määrä

O testasi ReimaGO aktiivisuusmittaria 6 päivää. Ranneke on hieman iso hänen käteensä, joten päiväkodissa laitoimme sensorin taskuun. En löytänyt O:lle sisähousuja, joissa olisi vetoketjutaskua, joten ompelin kollareiden taskuun pienen lenksun, jonka laitoimme aktiivisuusmittarin rannekkeen ympärille. Näin mittari pysyi taskussa vauhdista huolimatta. Kotona kelloa pidettiin paidan hihan päällä ja se pysyi siinä ihan hyvin.

Maanantai 28.10.2019

Askeleita 13 455, aktiivinen aika 5h 39min

O oli maanantaina päiväkodissa noin 5 tuntia. Siihen mahtui muun muassa jumppa ja hetken ulkoilua. Päiväkotipäivän jälkeen aktiivista aikaa oli kertynyt noin 2,5 tuntia eli O:n päiväkotipäivästä noin puolet oli aktiivista ja puolet rauhallisempaa paikallaan oloa. Tässä oli mukana myös esimerkiksi ruokailu, välipala ja päivän lepohetki, joten mielestäni ihan hyvin. Alkuillasta kävimme koko perhe yhteisellä lenkillä tontilla. O potkupyöräili nämä matkat ja auttoi tontilla lautojen siivoamisessa. Päivän aktiivinen aika oli yhteensä noin 5,5 tuntia ja askeleita kertyi vajaa 14 000.

Tiistai 29.10.2019

Askeleita 12 497, aktiivinen aika 6h 6min

Myös tiistaina O oli päiväkodissa noin 5 tuntia. Päivä oli niin sanottu peruspäivä eikä ohjelmassa ollut mitään erikoista vaan "tavallista" päiväkotiarkea. Päiväkodin jälkeen mittarissa oli edellisen päivän tapaan noin 2,5 tuntia aktiivista aikaa. Päiväkotimatkat O kulki meidän tuplarattaissa. Alkusyksystä O meni lähes poikkeuksetta matkat potkupyörällä, mutta tänään lämpömittari näytti aamulla nollaa ja lisäksi minulla oli kiire bussiin, joten nappasimme rattaat matkaan. Päiväkotipäivän jälkeen ulkoilimme noin tunnin ja loput aktiivisesta ajasta on kertynyt kotona leikkien.

Keskiviikko 30.10.2019

Askeleita 9513, aktiivinen aika 3h 14min

Keskiviikkona O:lla oli kotipäivä. Ulkoilimme aamulla ja kävimme leikkipuistossa. Tästä kertyi aktiivista aikaa yhteensä noin tunti. Kotona muun muassa söimme lounasta, teimme iltaruokaa yhdessä, katselimme Palomies Samia ja O leikki rauhallisia autoleikkejä. Välipalan jälkeen lähdimme uudestaan ulos ja O potkupyöräili noin tunnin lenkin. Illalla pojat leikkivät yhdessä kotona, mistä aktiivista aikaa kertyi vielä noin tunti. Kotipäivänä, mikä sisälsi kaksi noin tunnin ulkoilua, kertyi aktiivista aikaa kokonaisuudessaan vain noin 3 tuntia. E:n testiviikolla pojat leikkivät kotona monena iltana vauhdikkaita patjaleikkejä, mutta peruskotileikit ovat aika rauhallisia.

 

Torstai 31.10.2019

Askeleita 14 411, aktiivinen aika 5h 59min

Torstaina O meni päiväkotiin noin yhden kilometrin matkan potkupyörällä, mutta tuli kotiin takaisin autolla. Päiväkotipäivän pituus oli noin 4 tuntia. Meillä oli illalla O:n saman ikäinen kaveri kylässä ja pojilla oli paljon touhua, mistä kertyi aktiivista aikaa yllättävän paljon. Tällä kertaa ainakin kaverin kanssa leikkiminen kotona oli vauhdikkaampaa kuin itsekseen.

Perjantai 1.11.2019

Askeleita 9196, aktiivinen aika 3h 46min

Perjantaina O:lla oli viikon pisin päiväkotipäivä, noin 6 tuntia. Päivän askeleet taisivat kertyä suurimmaksi osaksi päiväkodista, koska alkuillasta matkustimme isovanhempien luokse reilu kahden tunnin matkan ja ilta sujui rauhallisesti leikkien. Päivän aktiivinen aika oli lähes neljä tuntia ja askeleita kertyi hieman vajaa 10 000.

Sunnuntai 3,11,2019

Askelaita 15 174, aktiivinen aika 4h 11min

Lauantaina mittari unohtui päiväksi laukkuun, joten tästä ei ole tuloksia. Olimme koko viikonlopun reissussa ja lauantai kului suurimmaksi osaksi juhlissa. Sunnuntaina teimme aamulla koko perheen yhteisen lenkin leikkipuistoon, minkä O käveli edestakaisin ja lisäksi leikkipuistosta kertyi aktiivista leikkiaikaa. Aamu-ulkoilusta kertyi aika hyvin askeleita. Iltapäivällä matkustimme taas autolla kotiin noin kaksi tuntia ja ilta sujui rauhallisesti kotona. Päivän aktiivinen aika nousi reiluun neljään tuntiin ja askeleissa O teki mittausviikon ennätyksen. Tästä voi vetää johtopäätöksen, että lasta kannattaa kannustaa kävelemään kaikenlaiset siirtymät.


Tarvitseeko päiväkotilainen harrastuksia?

Usein nostetaan esille se, että tarvitsevatko päiväkotilapset harrastuksia. Mielestäni tässä asiassa ei voida yleistää ja laittaa kaikkia lapsia samalle viivalle. Omien lasteni osalta voin sanoa, että E:llä on ollut jo pienestä saakka jokin harrastus päiväkodin rinnalla. Hän ei vaikuta siltä, että kuormittuisi päiväkotipäivistä ja selvästi kaipaa aktiivista tekemistä myös iltoihin. E:lle liikuntaharrastukset ovat olleet aina tärkeitä, jo päiväkoti-ikäisenä.

O taas ei ole vielä harrastanut mitään vauvaharrastuksien jälkeen, eikä mielestäni ole sitä vielä tarvinnut energian purkamisen kannalta. Nyt kuitenkin tämän mittauksen jälkeen olen alkanut miettimään, että O:lla ei täyty fyysisen aktiivisuuden tavoite läheskään päivittäin eli tunnin kestoinen vauhdikas liikunta. Kesällä se on helpompaa toteuttaa ulkoillen, pyöräillen ja esimerkiksi trampoliinilla hyppien. Näin syksyllä, kun emme vielä pääse mäenlaskuun tai hiihtämään, O ei harrasta monenakaan päivinä viikossa liikuntaa, mikä nostaisi sykettä. Päiväkodin jumpat ja vauhdikkaat juoksuleikit oikeastaan vastaavat aika pitkältä tästä osuudesta. Tietysti käymme välillä esimerkiksi HopLopissa tai pojat leikkivät kotona vauhdikkaampia leikkejä, mutta se ei ole säännöllistä. Mietinkin nyt, että aloittaisimmeko jonkun liikuntaharrastuksen keväällä tai viimeistään ensi syksynä.

 

3-vuotias ja ReimaGO-mittari

Meidän 3-vuotias innostui, isoveljensä tavoin, ReimaGO-mittarista. Hänestä oli kiva ottaa se aamulla taskuun ja iltaisin katsoimme yhdessä kuinka monta askelta saamme liikuttua pelissä eteenpäin. Tämän avulla myös sain välillä O:n esimerkiksi kävelemään, vaikka minulla olisi ollut tuplarattaat mukana. Jos O saa valita, hän usein mielummin istuisi rattaissa kuin kävelisi. Rattaiden käyttö on kuitenkin aika ehdotonta meidän arjessamme, kun vien O:ta päiväkotiin noin kilometrin matkan ja kotiinpäin on pelkkää ylämäkeä.

ReimaGO mittari sopii mielestäni hyvin jo 3-vuotiaallekin. Tietenkään sen ikäisen ei itse tarvitse huolehtia päivän tai viikon liikkumisista, mutta se on hyvä apuväline vanhemmille. Sen avulla myös voi saada lapsen innostumaan kävelemisestä ja keräämään juoksemalla rakettipisteitä. Moni vanhempi varmasti ajattelee, että pienet lapset liikkuvat luonnostaan tarpeeksi, eiväthän he jaksa olla kauan paikallaan. Leikkien vaihtaminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, että lapsen päivittäinen tai viikoittainen tarvittava liikunnan määrä toteutuisi. Pienillä lapsilla ei mielestäni kannata tuijottaa liian tarkasti liikkumista päivätasolla vaan liikuntaa voisi tarkastella esimerkiksi viikon jaksoina. Aina ei kuitenkaan muista, mitä muutama päivä sitten on tullut tehtyä ja myös siinä tämä mittari toimii hyvin.

Lue myös:




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat