Parisuhde: 4 minuutin sääntö saa kumppanin hymyilemään

Mieheni oli kahvitunnilla kuullut 4 minuutin parisuhdesäännön, minkä joku oli luultavasti lukenut jostain iltapäivälehdestä, mutta se kuulosti minusta sen verran järkevältä, että rupesin miettimään asiaa enemmän. Minusta on myös hauskaa, että miehet juttelevat keskenään parisuhteisiin liittyvistä asioista, joten pitihän tähän asiaan paneutua hieman lisää! Me olemme olleet yhdessä pian 14 vuotta ja parisuhde on välillä aika arkista. Kaikki vinkit, joilla arkea voi piristää, ovat siis kokeilemisen arvoisia.

Me. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere.

Parisuhde ja lapsiperhearki

Parisuhteen vaaliminen pikkulapsiaikana on haastavaa. Pitäisi huomioida jokaista lasta tasapuolisesti, mutta samalla huolehtia, että on omaa aikaa, jotta jaksaa huolehtia muiden tarpeista. Ja sitten jostain pitäisi löytää vielä aikaa parisuhteelle. Usein illalla, kun saa vihdoin lapset nukkumaan, haluaisi vain olla ihan rauhassa, mutta samalla se saattaa olla päivän ainoa rauhallinen hetki puolison kanssa.

Meillä lisää haasteita arkeen tuo talon rakentaminen ja pienessä väliaikaisessa kodissa asuminen. Tuntuu, että arjen pyörittäminen on entistä haastavampaa, kun tilaa on niin vähän, lapsilla ei ole omaa tilaa leikkiä ja kaikille tavaroille ei ole mitään järkevää paikkaa. Esimerkiksi ulos lähteminen on välillä aikamoinen seikkailu, kun pipot ja hanskat kierivät milloin missäkin. Jokaisella lapsella on oma koppa, mutta ne ovat kaikki niin pienessä kaapissa, että vaatteet menevät sekaisin ja lisäksi 1-vuotias kuskaa niitä minne milloinkin. Kylmien säiden tullessa, ongelmaksi tuli se, että osa vaatteista on varastossa ja loput säilötty ties minne. Välillä tuntuu, että olisi helpompaa vain ostaa uudet kuin etsiä jo olemassa olevia eri paikoissa olevista laatikoista. Ostin esimerkiki viime keväänä ihanan takin, mikä sopisi juuri näille keleille, mutta en löydä sitä mistään!

"Olen kuullut sanottavan, että talon rakentaminen on tie kohti avioeroa. 
Me ei olla sillä tiellä, mutta alan ymmärtää sen sanonnan taakse."

Lisäksi kaiken muun päälle stressi rakentamisesta, pitkiksi venyneet päivät raksalla ja kaikkien valintojen tekeminen lasten kanssa. On ihanaa, kun saamme uuden kodin, mutta onhan siinä omat haasteensa pikkulapsiaikana. Hyvinvoiva parisuhde on myös lasten hyvinvoinnin perusta. Sen huolehtimisesta todellakin kannattaa pitää kiinni eikä toista saa ikinä pitää itsestäänselvyytenä.

4 minuutin sääntö

4 minuutin säännön ideana on, että kun näet puolisosi esimerkiksi aamulla tai töiden jälkeen, olet ystävällinen ja hymyilet ensimmäisen neljän minuutin ajan. Eli keskityt ja skarppaat ensimmäiset 4 minuuttia. Tämän jälkeen voit vuodattaa päivän kiukun ja haasteet puolisollesi, mutta hän todennäköisesti ottaa ne nyt paremmin vastaan, koska yleinen fiilis on positiivinen. Puolisolle on jäänyt mielikuva siitä, että toisen mielestä on kiva nähdä ja toinen antaa huomiota. Toisaalta ehkä myös oma kiukku on laantunut ensimmäisen neljän minuutin aikana ja vähän aikaa sitten harmittanut asia ei tunnukaan enää niin isolta.


Aamuisin herään yleensä R:n itkuun tai huuteluun (tässä vaiheessa mieheni on jo toimistolla), minkä jälkeen aamu alkaa tohinalla. Kaksi vanhempaa lastamme nousevat aika pian tämän jälkeen ja minä etsin kaikille vaatteita, siivoan keittiötä, teen aamupalaa, kiirehdin koululaista ja puen 1v:n ja 3v:n ulkovaatteisiin. Usein, kun mieheni tulee töistä kotiin, olen viettänyt päivän lasten kanssa. Iltapäivällä ennen miehen tuloa, olen ehtinyt selvittää muutaman riidan, valmistella iltaruokaa ja odotan, että toinen aikuinen tulisi jo antamaan huomiota lapsille. Harvoin siinä vaiheessa hymyilen leveästi ja toivotan mieheni iloisesti tervetulleeksi kotiin, mutta mitäpä jos yrittäisin!

Päätin, että kokeilen, miten toinen reagoi, jos kotona odottaakin hyväntuulinen vaimo. En siis muutenkaan ole aina kiukkuinen tai huonolla tuulella, mutta harvemmin keskityn mieheni kuulumisiin heti hänen tullessaan töistä. Joten jospa antaisinkin hänelle heti kohdatessamme 4 minuuttia intensiivistä huomiota. Kuulostaa ihan järkevältä, mutta miten se toimisi käytännössä?

Teoriasta toteutukseen

Mieheni tuli iltapäivällä töistä ja keskityin erityisesti siihen, että olen kiinnostunut hänen päivästään ja hymyilin erityisen paljon. Hän tietysti heti keksi, mistä on kyse ja koko asia meni vitsiksi. Ainakin saimme toisemme hymyilemään ja jopa nauramaan. Toteutus ei ehkä toiminut ihan tarkoituksen mukaisesti, mutta lopputulos oli joka tapauksessa onnistunut.

Todellisuudessa on vaikea keskittyä puolisoon, kun ympärillä häärää kolme pientä lasta, joista jokainen huutaa yhtä aikaa äitiä. 4 minuuttiakin voi tuntua liian pitkältä siinä hetkessä. Eli ehkä en yritä toteuttaa tätä kirjaimellisesti, mutta sen taustalla on hyvä ajatus. Toisen huomioiminen ja positiivinen vastaanotto. Tähän pitäisi pyrkiä ja se varmasti vaikuttaa myös toisen mielialaan.

Olen jutellut usean ystäväni kanssa siitä, miten äidin ollessa kotona, kuilu parisuhteessa saattaa kasvaa. Molemmat elävät päivisin erilaista elämää ja toisen väsymystä voi olla aina vaikea ymmärtää. Kotona oleva olettaa, että töissä käyvä ottaisi vastuun lapsista töiden jälkeen ja itse saisi hetken levähtää. Töistä tuleva taas on väsynyt päivän haasteista eikä aina pysty samaistumaan siihen, miten kotona oleminen on niin raskasta. Toisen maailmaan voi olla vaikea samaistua. Meillä on päästy tästä yli viimeistään kolmannen lapsen myötä. Mieheni tiedostaa, millainen sirkus kotona välillä pyörii ja minä olen kokenut sen, millaista on olla työelämässä, kun kotona on pieniä lapsia. Mutta silti välillä on vaikea asettua toisen asemaan ja huomioida lasten lisäksi myös parisuhde.


10 sekä 20 minuutin säännöt ja muut neuvot

Yritin etsiä lähdettä tälle 4 minuutin säännölle, mutta en löytänyt. Sen sijaan löysin kasan muita neuvoja ja sääntöjä. Esimerkiksi 10 minuutin säännön, missä pari keskustelee joka päivä vähintään 10 minuuttia jostain aiheesta, joka ei liity arkeen tai parisuhteeseen. Tai 20 minuutin säännön, missä otetaan itselle 20 minuutin aikalisä, jos jokin tilanne kärjistyy.

Netistä löytyy nopealla haulla kymmenittäin erilaisia testejä, neuvoja ja sääntöjä parisuhteen ylläpitämiseen. En usko, että pidemmällä aikavälillä iltapäivälehtien neuvot voivat pelastaa kenenkään suhdetta, mutta niiden taustalla on kuitenkin paljon hyviä ajatuksia. Keskiössä on toisen huomioiminen ja kunnioittaminen, mikä pitäisi tietysti sujua ilman ulkopuolisten neuvojakin. Se vaan tuntuu välillä unohtuvan ja itsekin syyllistyn välillä toisen huomioimattomuuteen.

En usko, että alamme toteuttamaan 4 minuutin tai minkään muunkaan minuutin sääntöjä, mutta tässä tuli taas hyvä muistutus siitä, että me olemme tiimi ja pelaamme samalla puolella. Viikonloppuna aion aloittaa aamut hymyilemällä ja toivottavasti tartuttaa hyvän tuulen kaikille muillekin. Muutenkin viikonlopuksi on tiedossa paljon perheaikaa ja puolison huomioimista, kun saamme viettää sunnuntaina isänpäivää!

Ihanaa viikonloppua!

Lue myös:





Kommentit

  1. Aika hauska sääntö! Voisihan tuota kokeilla, mutta epäilen että meillä kävisi vähän samaan tapaan kuin teillä eli nauruksi menisi. Mutta toisaalta, nauruhan tuo just sitä hyvää fiilistä eli ehkä vaikutus piileekin siinä! =)

    Anna / Mustikkapasta-blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi! Joo, pitäisi osata toteuttaa jotenkin luontevasti. Vaikka samapa tuo, pääasia olisi juurikin se hyvä fiilis ja hymy :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat