En muista viime joulusta juuri mitään: Minkälaisina lapsemme muistavat perheemme joulut?

Viime joulu oli monellakin tavalla erityinen joulu. Se oli R:n ensimmäinen joulu ja se oli ensimmäinen joulu, jonka vietimme vain oman perheemme kesken omassa kodissamme. Mutta en muista siitä juuri mitään!

Baby's 1st christmas

Vauvakupla ja huonoja unia

Vuosi sitten R oli noin neljän kuukauden ikäinen. Koko siihen astinen vauva-aika oli menty korkeintaan kahden tunnin yhtäjaksoisilla unilla ja jaoimme vauvan hoitoa öisin mieheni kanssa. Isä ja vauva nukkuivat usein alkuyön yläkerrassa ja suunnilleen ensimmäisen syötön jälkeen minun kanssani alakerrassa.

Tänään aamulla pötköttelin R.n kanssa sängyssämme ja mietin vauva-aikaa. Silloin vauva oli koko ajan iholla. Väsyneenä ei aina osannut nauttia vauvan tuhinasta kainalossa, vaan välillä toivoi, että saisi hetken olla ja nukkua ihan itsekseen. Nykyään R ei enää viihdy pitkiä aikoja sylissä, vaan koko ajan pitäisi olla menossa. Tänään aamulla makoilimme pimeässä huoneessa, poski poskea vasten ja imin itseeni tämän pienen ihmeen tuoksua ja tuhinaa. Näinä hetkinä haluaisin pysäyttää ajan ja jäädä siihen hetkeen koko päiväksi.

Vauvat ovat ihania ja näen helposti itseni potemassa vauvakuumetta sitten, kun R aloittaa päiväkodissa ja kasvaa itsenäiseksi ja osaavaksi pieneksi mieheksi. Mutta oikeasti tällä hetkellä en kaipaa vauva-aikaa, en tiedä jaksaisinko vuoden valvomista ja kaiken aloittamista vielä kerran alusta. Se on kummallista, miten nopeasti esimerkiksi valvotut yöt, riittämättömyyden tunne ja oman tilan kadottaminen unohtuu. Tai ei se oikeastaan ole kovinkaan kummallista, enhän muista koko vauvavuodesta juuri mitään!

Nyt meillä nukutaan jo (onneksi!) paremmin, mutta edelleen R heräilee öisin. Tutista on tullut öisin tärkeä ja välillä hän kaipaa sitä monta kertaa yön aikana. Asialle pitäisi tehdä jotain, mutta ajattelin palata asiaan tammikuussa. Loppuvuosi tulee olemaan niin rikkonainen ja vaihteleva, että ei varmastikaan kannata tässä vaiheessa tehdä isoja muutoksia.


Meidän joulu

Viime jouluna olimme kotona ja muistoni joulusta perustuvat suurelta osin valokuviin. Jotenkin sitä unisumussa suorittaa päiviä eteenpäin, mutta mitään muistoja niistä ei juurikaan jää. Tältä joululta odotan enemmän pysyviä muistoja. Senkään takia ei varmaan kannata tehdä mitään tuttiasialle ennen joulua. Vietämme joulua oman perheen ja lapsuuden perheidemme kanssa. On ihanaa nähdä kaikkia läheisiä!

Haluaisin luoda perheellemme omia jouluperinteitä, jotka jäävät lapsille muistoiksi lapsuuden jouluista. Omat lapsuuden joulumuistoni liittyvät oman perheen yhteiseen aikaan ja erityiseen tunnelmaan, mikä liittyy jouluaattoon. Meillä lapsuuden kodissa kuusi koristeltiin usein vasta aattoaamuna ja päivällä joulurauhan julistamisen jälkeen kävimme aina joulusaunassa. Lapsena saunaan meneminen päivällä oli jännittävää ja jotenkin erityistä, koska emme käyneet päiväsaunassa muulloin. Usein aattoon kuului myös perheiden joulukirkossa käyminen ja samassa kaupungissa asuvien sukulaisten luona nopea pistäytyminen. Omissa muistoissani jouluaaton ohjelma toistui vuodesta toiseen samanlaisena ja siitä ne perinteet juuri muodostuvat.

Meidän lapsemme ovat nyt 7-, 3- ja 1-vuotiaita. E:llä on jo varmasti muistoja edellisistä jouluista ja luultavasti viime joulustakin enemmän kuin minulla. Tähän mennessä mikään jouluistamme ei ole ollut "samanlainen". Olemme viettänneet jouluja minun sekä mieheni vanhempien luona sekä viime vuonna omassa kodissamme. Ensi jouluna asumme uudessa omassa kodissamme ja uskoisin, että tulevien joulujen muistot tulevat liittymään yhä enemmän omaan kotiimme. En malta odottaa, että pääsemme keväällä muuttamaan uuteen kotiimme!

Lue lisää:

Kommentit

  1. Meilläkin oli viime joulu Liljan eka joulu ❤️ tämä joulu taas on ensimmäinen meidän omassa kodissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa