Mitä lahjaksi opettajalle ja päiväkodin aikuiselle: Kysyin opettajilta!

Monessa kodissa mietitään taas kuumeisesti, mitä lahjaksi päiväkodin aikuiselle ja koulun opettajalle. Joku ehkä myös miettii, että tarvitseeko opettajlle ylipäätään viedä lahjaa, sillä he tekevät työtään ja saavat siitä palkkaa.

Itse näen asian niin, että meidän ei tarvitse ostaa mitään kallista tai erikoista lahjaa lahjomisen takia, mutta haluan kertoa heille, että meidän perheemme arvostaa heidän tekemäänsä työtä lastemme hyväksi ja haluaa kiittää siitä pienellä muistamisella. Siksi meidän perheessä on annettu lahja opettajalle ja lahja päiväkodin aikuiselle. Tekstin lopusta löytyy linkki postaukseen, missä on 8 erilaista helppoa ja edullista DIY lahjaa. Sieltä voi myös löytyä vinkkejä, mitä lahjaksi opettajalle tai päiväkodin aikuiselle.


Päiväkodissa huolehditaan ja opitaan uusia taitoja: Lahja päiväkodin aikuiselle / opettajalle

Meidän perheellämme on tähän mennessä takana päiväkotielämää noin viisi vuotta ja edessä on todennäköisesti vielä ainakin saman verran. Aika monta joulua ja kevätjuhlaa on siis tullut jo oltua päiväkotilaisen vanhempana. Emme ole ikinä ostaneet mitään kalliita lahjoja, mutta joka kerta kauden loputtua olemme vieneet jotain pientä ja välillä omatekoista (DIY). Ja mieluiten sellaista, millä oikeasti olisi jotain käyttöä eli sen voi syödä tai hyötykäyttää jotenkin. 

Lahjan ajatuksena on aina ollut kiittäminen ja huomio siitä, että arvostamme heidän tekemäänsä työtä. Esimerkiksi viime jouluna eskarilainen ja 2-vuotias veivät päiväkodin aikuisille Nordqvist:n Mauri Kunnas Hauska Päivä -teetä. Teepaketissa on talvinen kuva ulkona luistelevista ja leikkivistä lapsista. Korttiin kirjoitimme: Kiitos hauskoista päivistä ja lisäksi lapsen kertomana, mitä kivaa hän on tehnyt päiväkodissa. Lahja linkittyi korttiin. Ei siis mitään isoa tai kallista, mutta ajatuksena kiva ja hyödyllinen. Viime jouluna veimme lahjan yhteensä viidelle aikuiselle / opettajalle.

Jonakin jouluna askartelimme E:n kanssa Geisha-possuja. Eli täytimme pilttipurkin Geishoilla ja teimme purkista possun. E maalasi kannen vaaleanpunaiseksi, kiinnitimme jaloiksi vaaleanpunaiset puuhelmet, teimme pinkistä pahvista korvat, liimasimme silmät ja vielä pinkki saparo. Kortissa oli ajatuksia päiväkodin aikuisesta.

lahja opettajalle

Tänä vuonna meillä on yksi lapsi päiväkodissa ja ryhmässä on kolme aikuista. Ryhmässä on ihanat aikuiset ja O on oppinut syksyn aikana paljon tärkeitä taitoja - ryhmäytymistä sekä ihan perustaitoja, kuten saksilla leikkaamista, värittämistä viivojen sisällä, vetoketjun laittamista ja ulkovaatteiden pukemista. Haluan ehdottomasti viedä jotain pientä, minkä kautta kerromme kiitoksemme ja viemme lahjan päiväkodin aikuisille.

Meidän lahja tänä vuonna päiväkodin aikuiselle on heijastin ja teemme ne itse. Näiden sanomana on, että Kiitos, kun huolehdit minusta ja muista huolehtia myös itsestäsi! Näihin löytyy ohje blogistani täältä: Itsetehty heijastin ystävälle (kaksi erilaista)

Mitä lahjaksi opettajalle? Kysyin opettajilta!

Meidän perheellämme on tänä vuonna ensimmäistä kertaa koululainen. En tiedä, onko nykyisin tapana viedä kouluun jokin muistaminen, joten päätin kysyä asiasta kahdelta ystävältäni, jotka ovat luokanopettajia. Kukaan opettaja ei tietenkään odota, että lapset toisivat lahjoja, mutta kysyin opettajilta, että tuodaanko lahjoja ja millaiset lahjat jäävät opettajien mieleen pidemmäksi aikaa.

Opettaja ystäväni kertoi, että osa oppilaista tuo muistamisen opettajalle myös jouluisin. Tämä on kuitenkin vuosien varrella hieman vähentynyt ja keväisin kouluvuoden päätyttyä tuodaan enemmän muistamisia. Molemmat opettajat vastasivat, että ehdottomasti yleisin joulumuistaminen on suklaa, kynttilät ja joulukukka. Monet tuovat myös pelkästään joulukortin.

Molemmat ystävistäni nostivatkin esille, että itsetehdyt kortit ja niiden kautta saatu palaute on kaikista paras ja mieleenpainuvin "lahja". Jos lapsi on tyytyväinen opettajaan ja perheellä on positiivisia ajatuksia menneestä lukukaudesta, sen kertominen on arvokasta ja lämmittää opettajan mieltä. Eräänä vuonna toinen ystäväni oli esimerkiksi saanut erityistä kiitosta opettajan pitämästä kerhosta ja sen tärkeydestä oppilaalle. Yksi oppilas oli kiittänyt opettajaa: "Kiitos, kun valaisit älyäni!"

Opettajat saavat suklaan ja korttien lisäksi myös pieniä lahjoja. Haastattelemani opettajat olivat saaneet esimerkiksi korvikset ja uuden kilikellon. Näihin liittyi taustalle myös tarina, mikä liittyi opettajaan, joten lahjat olivat mieleenpainuvia ja ajatuksella hankittuja.


Saako opettajalle viedä lahjan? Saako opettajalle viedä lahjakortin?

Ystäväni oman lapsen opettajalle/opettajille on kerätty muutamana vuonna rahaa ja ostettu muistaminen. Kaikki halukkaat (kenenkään ei ole tietenkään pakko!) ovat voineet antaa keräykseen pienen summan rahaa (noin 5-8€) ja sillä rahalla on ostettu neljälle opettajalle lahjakortit. Tässä koulussa siis alkuopetuksessa tehtiin tiivistä yhteistyötä ja lapsilla oli useampi opettaja / ohjaaja.

OAJ:n sivuilla on tietoa opettajan muistamisesta. Siellä mainitaan, että opettajalle saa kerätä rahaa lahjakorttiin, mikäli luokan perheet niin päättävät. Suomessa ei ole olemassa euromääräistä rajaa lahjalle, jonka virkamies voi ottaa vastaan, mutta hyväksyttävyyden arviointi on aina tapauskohtaista.

"Mikäli luokassa järjestetään yhteiskeräys, johon kukin voi laittaa tai olla laittamatta kohtuullisena pitämänsä rahamäärän, on suositeltavaa, että lahja annetaan koko luokan nimissä, eikä eritellä oppilaita sen mukaan, osallistuivatko he rahoitukseen vai eivät."

Olen lukenut pohdintaa siitä, että onko opettajan muistamisessa kyse lahjonnasta. OAJ:n ja Vanhempainliiton mukaan kasvatus- ja opetusalalla lukukauden päättyessä tapahtuvalla muistamisella on pitkäaikaiset perinteet, eikä tarkoituksena ole lahjonta, vaan hyvän mielen jakaminen niin lahjan antajalle kuin saajalle.

Ja näin varmasti moni ajatteleekin. Meillä lapsille on aina ollut tärkeää viedä jokin pieni lahja ja kortti päiväkodin aikuiselle / opettajalle ja kauniit sanat ja kiitokset tuovat myös hyvää mieltä kortin saajalle. Lisäksi me haluamme vanhempina kiittää meidän lasten kasvattajia heidän tekemästään työstään lastemme hyväksi.

 

Vinkkejä helppoihin DIY-lahjoihin opettajalle ja päiväkodin aikuiselle: Mitä lahjaksi opettajalle?

Täällä 8 vinkkiä helppoihin DIY-lahjoihin, joita voi myös antaa opettajille ja päiväkodin aikuisille: 

8 helppoa ja edullista DIY lahjaa.


 Lue myös:
Kommentit

  1. Itse olen LH. Hyviä pointteja! Itse en tahdo mitään krääsää. Kiitos ja kortti on ihanat muistamiset. Olen myös rohkeasti kysynyt pitääkö henkilökunta esim punaviinistä ja vienyt sitä. Useimmat siitä tykkää kovastikin, mutta pakko kysyä ennen viemistä. - Sasa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! On kiva tosiaan ilahduttaa ja paras tapa varmaan just ovat jokin syötävä / juotava ja hyvä palaute / kiitokset :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa