Mitä lahjaksi opettajalle: Kysyin opettajilta!

Monessa kodissa mietitään taas kuumeisesti, mitä kiitoslahjaksi päiväkodin ja koulun opettajalle. Joku ehkä myös miettii, että tarvitseeko heille ylipäätään viedä mitään, sillä he tekevät työtään ja saavat siitä palkkaa.

Itse näen asian niin, että meidän ei tarvitse ostaa mitään kallista tai erikoista lahjaa lahjomisen takia, mutta haluan kertoa heille, että meidän perheemme arvostaa heidän tekemäänsä työtä lastemme hyväksi ja haluaa kiittää siitä pienellä muistamisella.


Päiväkodissa huolehditaan ja opitaan uusia taitoja: Lahja päiväkodin opettajalle / aikuiselle

Meidän perheellämme on tähän mennessä takana päiväkotielämää noin viisi vuotta ja edessä on todennäköisesti vielä ainakin saman verran. Aika monta joulua ja kevätjuhlaa on siis tullut jo oltua päiväkotilaisen vanhempana. Emme ole ikinä ostaneet mitään kalliita lahjoja, mutta joka kerta kauden loputtua olemme vieneet jotain pientä ja välillä omatekoista (DIY). Ja mieluiten sellaista, millä oikeasti olisi jotain käyttöä eli sen voi syödä tai hyötykäyttää jotenkin. 

Lahjan ajatuksena on aina ollut kiittäminen ja huomio siitä, että arvostamme heidän tekemäänsä työtä. Esimerkiksi viime jouluna eskarilainen ja 2-vuotias veivät päiväkodin aikuisille Nordqvist:n Mauri Kunnas Hauska Päivä -teetä. Teepaketissa on talvinen kuva ulkona luistelevista ja leikkivistä lapsista. Korttiin kirjoitimme: Kiitos hauskoista päivistä ja lisäksi lapsen kertomana, mitä kivaa hän on tehnyt päiväkodissa. Lahja linkittyi korttiin. Ei siis mitään isoa tai kallista, mutta ajatuksena kiva ja hyödyllinen. Viime jouluna veimme lahjan yhteensä viidelle aikuiselle / opettajalle (E:n kolmelle aikuiselle ja O:n kahdelle aikuiselle).

Jonakin jouluna askartelimme E:n kanssa Geisha-possuja. Eli täytimme pilttipurkin Geishoilla ja teimme purkista possun. E maalasi kannen vaaleanpunaiseksi, kiinnitimme jaloiksi vaaleanpunaiset puuhelmet, teimme pinkistä pahvista korvat, liimasimme silmät ja vielä pinkki saparo. Kortissa oli ajatuksia päiväkodin aikuisesta.

lahja opettajalle

Tänä vuonna meillä on yksi lapsi päiväkodissa ja ryhmässä on kolme aikuista. O on päiväkodissa osa-aikaisesti, koska olen kotona R:n kanssa. O aloitti tässä päiväkodissa elokuussa ja olemme olleet todella tyytyväisiä kaikin puolin. Ryhmässä on ihanat aikuiset ja O on oppinut syksyn aikana paljon tärkeitä taitoja - ryhmäytymistä sekä ihan perustaitoja, kuten saksilla leikkaamista, värittämistä viivojen sisällä, vetoketjun laittamista ja ulkovaatteiden pukemista. Haluan ehdottomasti viedä jotain pientä, minkä kautta kerromme kiitoksemme.

Teemme tänä vuonna O:n kanssa tärkeille aikuisille / opettajille lahjaksi heijastimia. Näiden sanomana on, että Kiitos, kun huolehdit minusta ja muista huolehtia myös itsestäsi! Näihin löytyy ohje blogistani täältä: Itsetehty heijastin ystävälle (kaksi erilaista)

Mitä lahjaksi opettajalle vai tuodaanko lahjaa ollenkaan? Kysyin opettajilta!

Meidän perheellämme on tänä vuonna ensimmäistä kertaa koululainen. En tiedä onko nykyisin tapana viedä kouluun jokin muistaminen, joten päätin kysyä asiasta kahdelta ystävältäni, jotka ovat luokanopettajia. Kukaan opettaja ei tietenkään odota, että lapset toisivat lahjoja, mutta kysyin opettajilta, että tuodaanko lahjoja ja millaiset lahjat jäävät opettajien mieleen pidemmäksi aikaa.

Opettaja ystäväni kertoi, että osa oppilaista tuo muistamisen opettajalle myös jouluisin. Tämä on kuitenkin vuosien varrella hieman vähentynyt ja keväisin kouluvuoden päätyttyä tuodaan enemmän muistamisia. Molemmat opettajat vastasivat, että ehdottomasti yleisin joulumuistaminen on suklaa, kynttilät ja joulukukka. Monet tuovat myös pelkästään joulukortin.

Molemmat ystävistäni nostivatkin esille, että itsetehdyt kortit ja niiden kautta saatu palaute on kaikista paras ja mieleenpainuvin "lahja". Jos lapsi on tyytyväinen opettajaan ja perheellä on positiivisia ajatuksia menneestä lukukaudesta, sen kertominen on arvokasta ja lämmittää opettajan mieltä. Eräänä vuonna toinen ystäväni oli esimerkiksi saanut erityistä kiitosta opettajan pitämästä kerhosta ja sen tärkeydestä oppilaalle. Yksi oppilas oli kiittänyt opettajaa: "Kiitos, kun valaisit älyäni!"

Opettajat saavat suklaan ja korttien lisäksi myös pieniä lahjoja. Haastattelemani opettajat olivat saaneet esimerkiksi korvikset ja uuden kilikellon. Näihin liittyi taustalle myös tarina, mikä liittyi opettajaan, joten lahjat olivat mieleenpainuvia ja ajatuksella hankittuja.


Saako opettajalle viedä lahjan? Saako opettajalle viedä lahjakortin?

Ystäväni oman lapsen opettajalle/opettajille on kerätty muutamana vuonna rahaa ja ostettu muistaminen. Kaikki halukkaat (kenenkään ei ole tietenkään pakko!) ovat voineet antaa keräykseen pienen summan rahaa (noin 5-8€) ja sillä rahalla on ostettu neljälle opettajalle lahjakortit. Tässä koulussa siis alkuopetuksessa tehtiin tiivistä yhteistyötä ja lapsilla oli useampi opettaja / ohjaaja.

OAJ:n sivuilla on tietoa opettajan muistamisesta. Siellä mainitaan, että opettajalle saa kerätä rahaa lahjakorttiin, mikäli luokan perheet niin päättävät. Suomessa ei ole olemassa euromääräistä rajaa lahjalle, jonka virkamies voi ottaa vastaan, mutta hyväksyttävyyden arviointi on aina tapauskohtaista.

"Mikäli luokassa järjestetään yhteiskeräys, johon kukin voi laittaa tai olla laittamatta kohtuullisena pitämänsä rahamäärän, on suositeltavaa, että lahja annetaan koko luokan nimissä, eikä eritellä oppilaita sen mukaan, osallistuivatko he rahoitukseen vai eivät."

Olen lukenut pohdintaa siitä, että onko opettajan muistamisessa kyse lahjonnasta. OAJ:n ja Vanhempainliiton mukaan kasvatus- ja opetusalalla lukukauden päättyessä tapahtuvalla muistamisella on pitkäaikaiset perinteet, eikä tarkoituksena ole lahjonta, vaan hyvän mielen jakaminen niin lahjan antajalle kuin saajalle.

Ja näin varmasti moni ajatteleekin. Meillä lapsille on aina ollut tärkeää viedä jokin pieni lahja ja kortti päiväkodin aikuiselle / opettajalle ja kauniit sanat ja kiitokset tuovat myös hyvää mieltä kortin saajalle. Lisäksi me haluamme vanhempina kiittää meidän lasten kasvattajia heidän tekemästään työstään lastemme hyväksi.

Lue myös:
Kommentit

  1. Itse olen LH. Hyviä pointteja! Itse en tahdo mitään krääsää. Kiitos ja kortti on ihanat muistamiset. Olen myös rohkeasti kysynyt pitääkö henkilökunta esim punaviinistä ja vienyt sitä. Useimmat siitä tykkää kovastikin, mutta pakko kysyä ennen viemistä. - Sasa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! On kiva tosiaan ilahduttaa ja paras tapa varmaan just ovat jokin syötävä / juotava ja hyvä palaute / kiitokset :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Mitä lahjaksi isälle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Miten rauhoittaa lapsi unille: Kokemuksia itsetehdystä painopeitosta

Koronatesti: Miten sujuu lapsen kanssa drive-in koronatesti?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla