Talviaikaan siirtyminen: Jo ihan pieni lapsi reagoi kellojen siirtämiseen

Pienten lasten kanssa kellojen siirto on rasittavaa. Juuri opittu rytmi menee sekaisin, päivunet nukutaan kummalliseen aikaan ja aamuherääminen tai iltanukahtaminen vaativat taas uudenlaista opettelua.

Tampereen yliopistossa on tutkittu ihan pienten vauvojen unta. Tutkimuksessa on todettu, että: "Kesällä ja talvella syntyneiden suomalaisvauvojen uni on rakenteeltaan erilaista". Unitutkimus kertoo myös, että kellojen siirto voi heikentää vauvojen unen laatua: "Unen laatu oli kellojen siirron aikaan huonompaa kuin ennen tai jälkeen kellojen siirron".

Kellojen siirtäminen vaikuttaa myös isompien lasten ja aikuistenkin uneen. Unitutkijat ovat puhuneet kellojen siirtämisen lopettamisesta jo vuosia.


Lasten unirytmit ja kellojen siirto

Meidän 2-vuotian unirytmi ja nukkuminen on ollut viime aikoina jokseenkin haastavaa. Olen miettinyt pinnasängyn vaihtamista juniorisänkyyn, koska pinnasänky ei selkeästi ole hänelle enää mieluinen paikka. Voisiko uuden sängyn avulla opella nukkumista taas uudestaan omassa huoneessa?

Katkonaiset yöt ja vaikea nukahtaminen ovat aiheuttanut sen, että viime aikoina olemme nukkuneet paljon 2-vuotiaan kanssa vierekkäin. Näin olemme kaikki saaneet nukuttua hieman paremmin. Normaalisti viikonloppuna heräämme taaperon kanssa klo 7-8 aikoihin. Sunnuntaina herätessäni katsoin kelloa ja se näytti noin 08.15. Oletin, että puhelimen kello ei ole vielä päivittynyt talviaikaan. Mutta olihan se! Olikin siis aikamoinen yllätys, kun huomasin, että olimme nukkuneet tunnin pidempään kuin tavallisesti. 4-vuotiaamme taas heräsi normaalisti kesäajan mukaan ja olikin aamulla jo aikaisin ylhäällä.

 

Pitkän aamunukkumisen takia 2-vuotiaan päiväunille meno viivästyi. Vaikka unet eivät olleet normaalia pidemmät, hän nukkui ne tavallista myöhäisempään ajankohtaan. Jos peilaa uniaikaa kesäaikaan, niin ihan reilusti myöhempään. En yleensä anna hänen nukkua päivällä klo 15 jälkeen ja usein unet sijoittuvatkin klo 12-14 välille. Nyt hän heräsi talviajan mukaan klo 15 eli kesäaikaan kello olisi ollut jo 16. Toki suoranaisesti tämä ei ole kellojen siirron "syy", vaan itse olin antannut unien sekoittua.

Tämä kuitenkin vaikutti suoraan iltanukahtamiseen ja 2-vuotias nukahti jopa myöhempään kuin tavallisesti, vaikka takana oli kellojen siirto. En tiedä oliko hän jo liian väsynyt vai oliko päivän epänormaalit uniajat saaneet rytmin sekaisin. Joka tapauksessa, tämä kellojen siirtäminen tuntuu niin turhauttavalta. Ja apua, miten aikaisin pimeä tulee taas illalla!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa