Koronavuoden liikunta: Uskaltaako uimahalliin mennä?

Ilmoitin 4-vuotiaamme viime kesänä lokakuussa alkavaan uimakouluun. Silloin koronatilanne oli rauhallinen ja vielä ei ollut tietoa edes yleisistä maskisuosituksista. Syksyn edetessä alkoi epäilyttää, että toteutuuko meidän uintiryhmä ollenkaan. Onneksi kevään laajuiset rajoitukset eivät palanneet ja pääsimme uimaan. Loppuvuodesta uimahalli suljettiin ja kaksi viimeistä uintikertaa peruttiin. Nyt odotamme jännityksellä, miten käy alkuvuoden uimakoulujen.

Kun olimme ensimmäistä kertaa syksyllä uimakoulussa, havahduin huomaamaan, että tämä oli ensimmäinen kerta sen vuoden aikana uimahallissa. Kävin siis lapseni kanssa lokakuussa ensimmäistä kertaa sille vuodelle uimahallissa! Alkuvuodesta emme ehtineet käymään raksajuttujen takia ja maaliskuussa alkoikin koronasulku. Onneksi kesä oli lämmin ja silloin kävimme useamman kerran järvivesissä. Kaikkina kesinä tämäkään ei ole ollut itsestään selvää. 


Uskaltaako uimahallissa käydä korona-aikana?

En olisi varmaan edes ajatellut uimahalliin menoa loppuvuonnakaan ilman uimakoulua. Jotenkin olin mieltänyt, että se ei olisi suotavaa. Meidän uimakoulu järjestettiin lauantaisin ennen kuin uimahalli avautui muulle yleisölle. Koin, että siellä käymisessä ei ollut juurikaan riskiä sairastua koronaan. Pukuhuoneissa oli helppo pitää turvavälit ja altaassa oli hyvin tilaa. Tuntui tosi harmittavalta, että loppuvuodesta uimakoulu peruttiin, mutta toki ymmärsin sen yleisen tilanteen takia.

Ehdimme käydä uimakoulun innoittamana yhden kerran koko perheen kanssa uimahallissa. Menimme uimaan eräänä perjantai-iltapäivänä suoraan töistä noin ko 15. Hallissa oli tosi rauhallista ja olimme osan ajasta lastenaltaassa ainoita uimareita. Myös saunassa oli hyvin tilaan, siellä taisi olla kaksi muuta minun ja lapseni lisäksi.
 
Koko vuoden saldo koko perheen uimahallireissuille oli siis tasan yksi! Tosi harmillista, että emme uskaltautuneet uimahalliin aikaisemmin vuoden aikana. Loppuvuoden kokemusten perusteella, olisin  uskaltanut käydä, jos se vaan olisi tullut edes mieleeni aikaisemmin.
 
 

Koronavuosi on vaikuttanut lasten liikkumiseen merkittävästi

Korona-vuosi on vaikuttanut moniin asioihin ja yksi niistä on lasten kanssa harrastaminen sekä lasten liikuntaharrastukset. Lasten kanssa voi tehdä paljon myös ihan perheen kesken, mutta esimerkiksi meidän 8-vuotiasta on aika mahdotonta liikuttaa omatoimisesti edes puoliksi sen verran, kun hän liikkuisi harrastuksissa. Normaalisti hän käy viisi kertaa viikossa harrastamassa liikuntaa joukkuetoiminnan mukana, missä syke nousee ja tulee aina hiki. Kun tämä toiminta on ollut tauolla, sen huomaa arjessa tosi selkeästi. Lapsi ei nuku yhtä hyvin, on levottomampi ja ärtyykin ehkä helpommin kuin normaalisti. Huomaan itsessäni ihan samaa, jos en ole päässyt useampaan päivään liikkumaan.

Myös suuri osa sisäleikkipuistoista ja muista vastaavista on ollut suljettuna tai ainakin niissä on käyty (ymmärrettävästä syystä) vähemmän. Näissä lapset liikkuvat huomaamatta monta tuntia kerrallaan, mutta nyt aktiivisen viikonlopun tilalle on voinut tulla passiivista sisällä olemista.
 

Huolestuttavaa on myös se, että lasten liikkumisen perustaidoissa on voinut tulla taantumaa. Kouluista ei olla käyty uimahallissa eikä välttämättä perheiden kanssa läheskään niin paljon kuin normaalisti. Nyt onneksi alkaa olla ulkojäitä, mutta myöskään jäähalleihin ei päässyt keväällä eikä loppuvuodesta. Koulussa välitunneilla on voitu rajata pihan käyttöä ja esimerkiksi pihapelit on saatettu kieltää kokonaan. Muutamalla viikolla tai kuukaudella ei vielä ole pitkäaikaisia vaikutuksia lapsiin. Jos esimerkiksi uimataidon opettelussa tulee kuukausien tauko tai, jos lapsen liikkuminen ei toteudu liikuntasuositusten mukaisesti useaan kuukauteen, sillä on jo merkitystä.

Me olemme yrittäneet liikkua perheenäkin lasten kanssa, mutta arkikiireessä ja pimeinä iltoina ei tule aina lähdettyä ulos. Nyt onneksi meillä on ollut lunta ja on päästy päivittäin laskemaan mäkeä ja luistelemaan. Mäen kapuaminen edstakaisin on ihan parasta liikuntaa koko perheelle!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa