Lasten tunnetaidot ja vahvuudet: Huomaa hyvä

Kirja saatu PS-Kustannus

Viime vuosina olen lukenut paljon lasten tunnetaidoista. Niiden käsittelyyn lasten kanssakin on julkaistu viime aikoina ihan mahtavia lastenkirjoja. Nyt PS-Kustannukselta on ilmestynyt aiheeseen liittyen Huomaa hyvä: Vahvuusvariksen tarinakirja. Sarjaan kuuluu myös muun muassa Huomaa hyvä toimintakortit.

"Kirja sisältää 26 tarinaa, joista jokainen kytkeytyy vähintään yhteen luonteenvahvuuteen ja tunnetilaan. Kunkin tarinan lopussa on tehtäviä, joiden avulla voi syventää lukukokemusta keskustelemalla tarinasta lasten kanssa sekä vahvistaa lasten vahvuus- ja tunnetaitoja. Tarinat sisältävät myös tehtäviä kielelliseen kehitykseen sekä taito- ja taideaineisiin, jolloin tarinat toimivat alustuksina monenlaiselle mukavalle toiminnalle."


Huomaa hyvä ja vahvista positiivista käyttäytymistä

Hyvän huomaaminen on meillä ollut menneen vuoden aikana hyvinkin ajankohtainen ajatusmalli. Havahduin viime vuoden aikana kuormittavana ja stressaavan ajanjakson aikana, että lasten suuntaan tuleva palaute oli usein negatiivissävytteistä. Huomioin helposti huonosti menneet asiat, mutta hyvin sujuneet jäivät pienemmälle huomiolle.

Lapset usein kokeilevat rajojaan ja tietävät, miten saavat oman vanhemman ärsyyntymään. Stressi tai väsymys esimerkiksi vaikuttaa siihen, että aikuisella menee maltti helpommin ja se taas aiheuttaa sen, että usein aikuinen antaa epäreiluja rangaistuksia, korottaa ääntään liikaa tai antaa periksi. Tämä kaikki vain vahvistaa lapsen negatiivista käytöstä ja kehä pyörii. Kun huomion kiinnittääkin hyvään ja palautetta tulee enemmän positiivisen kautta, toivotut asiat vahvistuvat ja negatiivinen käytös ei saa vahvistusta.


Asiaa voi miettiä omalta kannaltakin. Jos töissä tulee pääsääntöisesti työkavereilta ja esimieheltä negatiivista palautetta eikä mitään hyvin sujunutta huomioida, oma motivaatio, laskee ihan varmasti. Jos taas saat palautetta, että hienosti hoidettu ja sulla on homma hallussa, niin todennäköisesti haluat jatkossakin tehdä asiat yhtä hyvin.

Hyviä asioita pidetään usein itsestäänselvinä ja huomio kiinnittyy niihin asioihin, mitä on tekemättä tai, missä on korjattavaa. Lapselle tuleva palaute saattaakin muodostua pääsääntöisesti negatiivisista asioista, vaikka positiivisella palautteella voisi olla paljon isompi vaikutus.


Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen tarinakirja

Vahvuusvariksen tarinakirja sopii hyvin alkuopetukseen, mutta se sopii myös vähän nuoremmille ja vanhemmille. Me olemme lukeneet kirjaa kotona 8-vuotiaan ja 4-vuotiaan kanssa. Kirja on yhtenäinen tarina, mutta sen lukuja voi lukea myös yksittäin. Jokaisessa luvussa on jokin vahvuus ja vahvuutta voi miettiä tarkemmin erillisten kysymyksien ja tehtävien kautta. Kirjaa voi kuitenkin lukea myös ilman tehtäviä, yhtenä kokonaisena tarinana.

Kirjassa on kuusi lintua, joilla jokaisella on omat ydinvahvuudet. Näiden perusteella oli kiva miettiä lasten kanssa heidän omia ydinvahvuuksiaan ja, ketä lintua he muistuttavat eniten. Löysimme paljon tuttuja piirteitä. Lapselle ei ole välttämättä kovinkaan helppoa nimetä omia vahvuuksiaan tai nimetä erilaisia tunnetiloja ja luonteenpiirteitä. Niitä siis kannattaa miettiä yhdessä ja miettiä myös, mitä tietynlainen vahvuus voisi tarkoittaa.

Jokaisen luvun välissä on kuva ja otsikkona seuraavan luvun vahvuus. Värikkäät kuvat tuovat kirjaan ilmettä ja niitä on kiva tutkia varsinkin hieman pienempien lukijoiden kanssa. Suosittelen kirjaa ehdottomasti iltasatuihin ja yhteisiin satuhetkiin.
Lue myös muita postauksiani liittyen lasten tunnetaitoihin:

Kommentit

 1. Kiva blogilöytö. Raksablogeja googlatessa löytyi.

  Mulla myös 3 pientä poikaa (plus 3 teiniä, poika ja kaksi tyttöä) niin arjen touhut näyttävät varsin tutuilta teidän taloudessa.

  Meillä just koti menossa myyntiin ja uuden rakennuttaminen alkamassa. Hauska oli kurkata molempiin blogeihinne ja katsoa mitä meillä on pian edessä. Väliaikaiskämppää odotellessa, huh. :D Mutta uusi, ihana koti palkitsee vaivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä ja kiva, kun löysit blogini! Teillä onkin alkamassa ihana ja jännittävä uusi vaihe. Väliaikaisasunnossa oleminen pienten kanssa on välillä haastavaa,mutta sen jaksaa,kun tietää, mitä odottaa :) ihanaa talven jatkoa teidän perheelle!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa