Crp yli 200, tulirokko, angiina ja antibiootteja 80e:lla

Koko meidän perhe on ollut syksyn ja alkutalven tosi terveenä. Lapsillakaan ei ole ollut edes nuhaa tai yskää. Mutta sitten tammikuussa se alkoi ja näissä merkeissä olemme viettäneet viimeiset viikot...

Ensin sain kovan yskän ennen meidän Vuokatin reissua. Reissun jälkeen sairastuimme koko perhe noroon, mikä vei kokonaisuudessaan noin viikon. Sen jälkeen R:llä alkoi flunssa. Se meni korviin ja vaati kaksi lääkärikäyntiä. Tässä välissä myös mieheni ehti sairastaa nopean kuumetaudin ja O:lla alkoi myös flunssa.


Stressitasot korkealla

Sairastelukierre sai kunnolla jatkoa toissa sunnuntaina, kun minulla alkoi kurkkukipu. Illalla nousi reilusti kuumetta ja olin tosi kipeä. En muista milloin olisin ollut yhtä voimaton ja sairas. Vaikka otin 600mg Buranaa ja 1g Panadolia, niin parin tunnin päästä siitä oloni oli taas aivan kamala. Jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt mennä jo aikaisemmin lääkäriin, mutta ajattelin sairastavani vain "tavallista" flunssaa, joka menee ohi lepäämällä. Tosin tämä lepääminen olikin hieman haastava osuus, kun olin kotona pienten kanssa. R ei vielä osaa oikein leikkiä itsekseen eikä jaksa myöskään katsoa telkkaa. Minulla oli patja lastenhuoneen lattialla, missä makasin päivisin ja yritin liikutella pikkuautoja ja rakentaa dubloja.

Tämän taudin aikana aloin myös uskomaan, että älykello kertoo hyvinvoinnistani jotain. Minulla on Garmin Vivoactive 4. Kello mittaa päivittäistä stressiä ja body battery tasoa. Ollessani kipeä, stressitasoni oli yötä päivää kokoajan tosi korkea eli vaikka nukuin vuorokauden aikana jonkin verran, kellon mukaan en levännyt ollenkaan. Ja siis muutenkin olen ollut vaakatasossa suurimman osan ajasta. Eli ilmeisesti leposykkeeni ja hengitystiheys olivat korkeita. Kuvassa on vertailuna yksi sairastamisvuorokausi sekä ns normaali vuorokausi (reissasin lasten kanssa junalla ja bussilla, joten siinäkin oli ihan riittävästi stressiä....).


Lääkäriin ja muuttuvia diagnooseja

Lopulta keskiviikkona menin lääkärille Terveystaloon ja sain sieltä lähetteen Tayssin ensiapuun Acutaan. Lähetteen syynä oli crp, mikä oli kohonnut yli 200. Terveystalon mittaristo näyttää crp:n vain 200, joten siellä ei ollut varmaa, kuinka korkea se oikeasti on. Vietin illan Acutassa, mutta pääsin samana iltana kotiin diagnoosilla viruksen aiheuttama nielutulehdus.

Oloni kohentui hieman loppuviikkoa kohden, mutta en edelleenkään tuntenut itseäni terveeksi. Lauantaina sain tarpeeksi ja hakeuduin uudestaan lääkäriin. Ajattelin, että tauti on nyt edennyt poskionteloihin, koska olin ihan tukkoinen. Menin taas Terveystalolle ja sain käteeni ab-kuurin poskiontelontulehdukseen. Ihmettelen kyllä edelleen, miksi siellä ei kontrolloitu tulehdusarvojani.

Iltapäivällä tuli mieleeni, että katson Oma kannasta, paljonko crp-arvoni oli ollut Tayssin mittauksessa. Samalla huomasin ihan vahingossa, että labratuloksissa näkyi nieluviljelyn tulos, mikä oli postiviinen ja tarkemmin streptokokki A. En ollut saanut Tayssista mitään ohjeita, että minun pitäisi kysyä tuloksia myöhemmin. Minulta siis otettiin pikanielunäyte, mikä oli negatiivinen, sekä nieluviljely, mikä valmistuu vasta 2-3 kolmen päivän päästä (mitä en tiennyt aiemmin, vaan luulin, että kaikki labrat oli ok ja valmiina...).

Lueskelin netistä, että streptokokki A hoidetaan oireellisena aina 10 päivän penisilinikuurilla. Minulle oli samana päivänä määrätty ab-kuuri, mutta se oli väärä tähän diagnoosiin. Tässä kohdin ihmettelin myös, että minua samana päivänä Terveystalossa hoitanut lääkäri ei ollut kertonut (samalla, kun ihmetteli, miten virustauti nostaa niin korkean crp:n), että nieluviljelyn tulos ei valmistu samana päivänä eikä tarkastanut tietojani Oma kannasta, missä olisi näkynyt positiivinen nieluviljelyn tulos.

Rupesin siis soittelemaan, että mistä saan oikeat lääkkeet ja lopulta istuin illan ratoksi vielä vajaa 2 tuntia terveyskeskuksen päivystyksessä. Virustulehdus vaihtui Angiinaksi ja sain siihen tehoavat lääkkeet. Ja tämä kaikki vain siksi, että ihan vahingossa luin Oma kantaa.

Uusia oireita

Reilu viikko tautini alkamisesta, minulta alkoi irtoamaan ihoa sormien välistä sekä sormien päistä. Aluksi ajattelin vain käsieni olevan kuivat ja sitten, että tämä liittyy jotenkin tautiini. Minulla oli siis kuumeen aikana outoa punaista ihottumaa kasvoissa, kaulalla ja vatsassa. Olin puna-täplikäs, mutta lääkäreissä tämän todettiin vain olevan virustaudin aiheuttamaa reaktiota. Kun sitten selvisi, että minulla ei ollutkaan virustauti vaan bakteerin aiheuttama tauti ja sormieni iho irtoili vain lisää, otin yhteyden Terveystalon etälääkäriin.Sieltä sain kaikenlaisia arvailuja, mutta en mitään selkeää syytä. Sain kuitenkin reseptillä parempia rasvoja, jotka auttaisivat oireiden hallintaan. Moni sanoi, että iho-oire näyttää ihan enterolta, mutta en kai olisi sairastanut kahta eri tautia yhtä aikaa? Taaskaan lääkäri ei osannut yhdistellä oireitani toisiinsa, mutta onneksi sain kuitenkin apua oireisiin.

Sitten sain somessa vinkin tulirokosta. Luin oireet ja ne kaikki täsmäsivät ihan täysin tautiini. Sen aiheuttaa streptokokki A-bakteeri, oireina angiina, kuume ja siihen liittyy punaista ihottumaa sekä noin viikko taudin alkamisesta sormista irtoava iho-oire. Minulla on ollut nämä kaikki. Soitin asiasta terveyskeskukseen ja siellä oltiin sitä mieltä, että tämä on hyvinkin todennäköistä.

Tällä viikolla löytyi sitten myös O:lta ja R:lta streptokokki A sekä korvatulehdus. Nämäkin oikeastaan melkein vahingossa, sillä R:llä ei esimerkiksi ole ollut edes kuumetta eikä kumpikaan ole oireillut kurkkukipua. Minulla taas kurkkukipu oli ihan älytön enkä voinut juurikaan syödä tai puhua muutamaan päivään. Tänään olen ostanut viisi purkkia nestemäistä penisiliniä, joiden hinta oli yhteensä noin 80e. Kiinnostavaa, että tämä lääke ei ole edes kelakorvattava, mutta onneksi meillä on vakuutus. Sairastelu siis jatkuu edelleen, mutta toivottavasti pian helpottaa.
Kommentit

 1. No onpas teillä nyt tauteja, tosi harmillista! Usein ne tulee sitten kaikki rytinällä, niin kuin teillä on käynyt... Toivottavasti menevät pian ohi. Ja omituinen tietokatko tuon Omakannan kanssa, ei pitäisi olla potilaan oman aktiivisuuden varassa näytetulosten tulkitseminen ja oikean hoidon saaminen.

  Meilläkin oli tytöllä pari vuotta sitten tulirokko eli angiinan ihottumamuoto, siihenkin liittyi sellainen juttu että itse jouduin olemaan aktiivinen diagnoosin löytämiseksi. Iholla oli nimittäin punaista ihottumaa, jota netistä löytämieni kuvien perusteella epäilin heti tulirokoksi, mutta terveyskeskuksessa sanottiin että on vaan virustaudin aiheuttamaa ärsytystä. Nieluviljely kuitenkin paljasti tulirokon, ja saatiin sitten kuuri siihen.

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Joo, kyllähän se tuntui tosi oudolta, kun joutui itse googlettamaan labrojen lyhenteitä ja vastaustuloksia. Onneksi huomasin ne vahingossa!

   Aika kummallista, että lääkäreissä ei tunnisteta tulirokkoa. Virustaudit tosiaan voivat ilmeisesti aiheuttaa myös ihottumaa, mutta itselläni ainakin ihottuma oli ihan sen tyyppistä ja juuri siellä paikoissa, kun tulirokon tautikuvauksessa kerrotaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Taaperon talvi: Minkä ikäisenä hiihtämään ja luistelemaan?

Elf on the shelf tonttu -ideat 1-24: Itse tehty joulukalenteri lapsille. Mukana kuvat toteutuneista kepposista.

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi