Lasten koronatapaukset nousussa: Pysyykö koulu ja päiväkoti vielä avoinna?

Tähän saakka olen hiljaa hyväksynyt korona-ajan rajoitukset. On ollut vain pakko niellä, että emme tapaa läheisiä, emme käy kylässä, emme pääse uimahalliin tai kirjastoon, vietämme loman sekä kaikki viikonloput kotona ja kaikki lasten tapahtumat, liikuntapaikat ja "huvipaikat" ovat suljettuna.

Arki on kaikesta tästä huolimatta sujunut jokseenkin "normaalisti". Lapset ovat saaneet käydä koulussa ja päiväkodissa ja meillä ovat työt jatkuneet. Lisäksi esikoinen on saanut harrastaa edelleen pienryhmissä noin 5 kertaa viikossa ja tämä on kannatellut arkeamme tämän kaiken keskellä erityisen paljon.

Tällä viikolla kaikki harrastukset menivät kiinni ja pieni epätoivo iski. Meidän perheelle lapsen harrastustoiminta vaikuttaa merkittävästi koko perheeseen, varsinkin tämän kaiken keskellä, kun lähes kaikki muu on ollut kiellettyä emmekä ole tavanneet ketään läheisiämme kuukausiin.

Ymmärrän tilanteen vakavuuden ja tietysti haluan ja teenkin oman osani siinä, että tilanne joskus normalisoituisi. Enkä tietenkään haluaisi saada tartuntaa itselleni tai perheelleni, mutta kaikessa on aina kaksi puolta. Ihan koko yhteiskuntaa ei vaan voida sulkea ja odottaa. Jaksaminen alkaa olla jo aika koetuksella ja nyt tuntuu, että ollaan jo aika rajoilla, jos tämä tilanne jatkuu vielä pitkään tai jopa pahenee. Korona ei tule katoamaan kokonaan lähikuukausina, joten täytyisi löytää se kultainen keskitie, missä huonoista vaihtoehdoista osataan valita pidemmällä aikavälillä se vähiten huonoin.



Lasten harrastukset kiinni, mutta aikuiset saavat jatkaa

Tähän mennessä alle 12-vuotiaiden harrastustoiminta on saanut toimia korkeintaan 10 henkilön pienryhmissä ja muutenkin tiukat turvallisuustoimenpiteet huomioiden. Omasta näkökulmastani, ainakin täällä toimivat, urheiluseurat ovat noudattaneet ohjeistuksia tarkasti ja harjoitukset oli suunniteltu niin, että niissä olisi toteutunut myös jossain vaiheessa vaadittu 2 metrin turvaväli.

Joitakin ylilyöntejä on varmasti tapahtunut ja tästä merkittävin esimerkki on varmaankin hiihtolomalla järjestetty lasten jääkiekkoleiri, mistä lähti liikkeelle paljon huomiota saanut tartuntaketju. Leirille osallistui lapsia eri seuroista eikä se ollut minkään urheiluseuran organisoima. Tässä yhteydessä jääkiekko on leimattu tartuntojen edistäjäksi, mutta tässäkin tapauksessa laji olisi voinut mikä muukin tahansa.

Muutaman viikon sulku ei yksistään ole mikään katastrofi. Lasten liikkumista on kuitenkin rajoitettu jo vuoden verran enemmän ja vähemmän. Esimerkiksi jalkapallossa harrastaminen on koko talven ajan poikennut paljon ns normaalisti, kun kaikki peli- ja turnaustapahtumat ovat olleet tauolla. Myös kaikkien julkisten liikuntatilojen sulkeminen on vähentänyt lasten liikkumista entisestään. Kuinka moni lapsi tai nuori on lopettanut kokonaan harrastamisen vuoden aikana ja minkälaiset vaikutukset tällä tulee olemaan tulevaisuudessa lasten ja nuorten hyvinvoinnissa niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Sulkemisella ja rajoittamisella on taustalla hyvä syy. Se, mitä en kuitenkaan tässä yhteydessä ymmärrä, on se, että aikuisten harrastustoimintaa ei ole rajoitettu samassa mittakaavassa. Edelleen on mahdollista käydä kuntosaleilla tai ryhmäliikuntatunneilla.




Lasten koronatapaukset nousussa

Lasten harrastamisen rajoittamisen taustalla on varmasti myös uusimmat tiedot siitä, että lasten koronatartunnat ovat nousussa. Lasten tartuntamäärät ovat lähentyneet jo 40-49 sekä 30-39 vuotiaiden todettuja tartuntamääriä. Sairaalassa ei kuitenkaan onneksi ole nähty lisääntynyttä lapsipotilaiden määrää. Nyt brittimuunnoksen takia, lapsia on testattu viime aikoina enemmän ja todennäköisesti sen takia myös oireettomia positiivisia tapauksia on saatu kiinni enemmän. (Lähde)

Nyt alkaakin sitten hieman pelottamaan, että siirretäänkö seuraavaksi myös alakoulut etäopetukseen ja päiväkoti-ikäisille vahva suositus kotihoitoon. Ajatuksen tasolla tuntuu varmasti monen mielestä järkevältä, että myös lasten kokoontumiset pitäisi rajata, mutta käytännön kannalta se on monelle perheelle äärettömän raskasta.

Kyse ei tosiaankaan ole siitä, että emme haluaisi olla omien lastemme kanssa, mutta töiden ohella päiväkoti-ikäisten ja pienten etäkoululaisten kanssa 24/7 on ihan käsittämättömän haastavaa. Vuosi sitten tähän oli vielä voimavaroja, mutta tämän vuoden jälkeen ajatus viime kevään uusinnasta suorastaan pelottaa. Kaikki eivät myöskään voi tehdä etätöitä eikä ole oikein, jos moni joutuu pitämään tämänkin vuoden kesälomat jo keväällä sulkujen takia.

Viime kevään kokemuksien perusteella, en myöskään näe, että etäkoulu noin yleisesti on lasten etu. Osalla lapsista se sujui hyvin ja mahdollisesti jopa paransi oppimista, mutta yleisesti, varsinkin pienille, koululaisille etäkoulu on haastavaa. Vaikka tietysti epidemian pahentuessa, lasten etu on saada olla terveenä. Lue lisää viime kevään kokemuksistani Etäkoulu sujuu hyvin vai sujuuko?

Tehdään siis nyt kaikkemme, että tartuntamäärät saadaan pysymään aisoissa eikä edessä ole paluuta viime kevääseen. Jos tilanne tästä pahenee, niin toki itsekin kannatan siinä vaiheessa lasten kokoontumisen rajoittamista ja haluan suojella sillä tavoin myös omia lapsiani. Kannatan myös etäkoulua tarpeen mukaan alueellisesti, mutta viime kevään laajuiseen sulkuun ei toivottavasti enää jouduta palaamaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa