Turvaistuin 4-vuotiaalle: Minkä ikäiseksi selkä menosuuntaan?

Meillä on autossa takapenkillä kolme istuinta ja yleisimmin kuskina toimiva mieheni on reilusti yli 180cm pitkä. Mitkä tahansa istuimet eivät siis sovi autoomme, vaikka automme takapenkille saa noin muuten hyvin sopimaan kolme istuinta. Olen kirjoittanut aikaisemmin kolmesta turvaistuimesta autossa täällä: Kolmen lapsen turvaistimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Meidän reilu 4,5-vuotiaalla on ollut tähän saakka turvaistuimena Klippan Triofix Recline selkä menosuuntaan. Klippania voi pitää selkä menosuuntaan istuimena 18 kiloon saakka ja tämä mitta alkaa nyt täyttymään lapsemme kohdalla. Lisäksi lapsi alkoi loppuvuodesta sanomaan useaan kertaan, että istuminen autossa tuntuu ahtaalta. Sinänsä jalkojen jääminen koukkuun ei ole turvallisuuden kannalta ongelma, mutta lapsi koki itse, että istuminen ei ollut tässä istuimessa enää mukavaa.


Selkämenosuuntaan ainakin 4-vuotiaaksi

Liikenneturva esittää, että lapsen tulisi istua autossa selkä menosuuntaan ainakin 4-vuotiaaksi saakka. Tämä suositus on meillä nyt täyttynyt ja olen siitä tyytyväinen. Toki tämänkin jälkeen selkä menosuuntaan olisi turvallisin tapa matkustaa. Itse lapsi ei enää kuitenkaan haluaisi olla selkä menosuuntaan ja lisäksi tässä tapauksessa pitäisi ostaa kokonaan uusi turvaistuin. Jos haluaisin pitää 4,5-vuotiasta vielä selkä menosuuntaan, istuimena pitäisi olla 25kg saakka menevä selkä menosuuntaan istuin. Tietenkään en halua säästää turvallisuudessa, mutta silti mietin, että kuinka kauan tälläinen istuin toimisi käytännössä kesällä 5-vuotta täyttävällä? Meillä on tällä hetkellä käytössä jo yhteensä 5 erilaista istuinta eli ihan hetken mielijohteesta emme osta uusia.

Meillä on kakkosauto ja siellä meillä on Britaxin Max-Way selkämenosuun (25kg saakka) istuin 2-vuotiaalla sekä Cybexin turvavyöistuin 4-vuotiaalle. Tähän autoon ei mahdu taakse kolmea istuinta, mutta ykkösautossa myös 8-vuotiaalla on Cybexin turvavyöistuin. Kakkosautoa ei käytetä koko perheen reissuissa, vaan sillä lähinnä viedään pieniä päiväkotiin ja ajetaan työmatkoja.Mikä turvaistuin 4-vuotiaalle?

Klippanin voi kääntää kasvot menosuuntaan istuimeksi ja käyttää sitä auton omilla vöillä. Käänsimmekin jo istuimen, mutta turvavyön laittaminen osoittautui tosi hankalaksi. Meillä on autossa tämän istuimen vieressä Concord Reverso Plus ja näiden väliin oli lähes mahdotonta saada turvavyö kiinni auton pistokkeeseen. 

Siirsimme siis Klippanin kakkosautoon, missä keskipaikalla ei ole istuinta ja sieltä Cybexin turvavyöistuimen ykkösautoon 4-vuotiaalle. Kun 2-vuotiaamme kasvaa, hän todennäköisesti jatkaa ykkösautossa selkä menosuuntaan Max-Wayssa niin kauan, kuin vaan mahtuu siihen (painoraja 25kg).

Istuimet kehittyvät koko ajan ja myös oma tietämys asioista lasten myötä. Joitakin vuosia sitten tehdyt valinnat olisivat tänään luultavasti toisenlaisia ja istuin valikoimakin on nyt ihan erilainen. Myös Liikenneturvan suositus nostaa selkä menosuuntaan ikäraja 3-vuodesta 4-vuoteen vaikuttaa omiin ajatuksiini. 
Pidän tärkeänä pienen lapsen matkustamista selkä menosuuntaan ainakin siihen suositeltuun 4-vuoteen saakka, jos se vaan on mahdollista. Olisi kiva nähdä tilastoja, kuinka moni yli 4-vuotias matkustaa vielä selkä menosuuntaan?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?