Rahankäyttö lapsiperheessä: 10 arjen säästövinkkiä

Monella pienellä valinnalla voi säästää paljon rahaa. Havahduin miettimään meidän perheen menoeriä, kun listasimme kuukausittaisia kuluja. Missä asioissa voisimme säästää? Listasin 10 asiaa, joihin olen viime aikoina kiinnittänyt erityisesti huomiota.



Rahankäyttö lapsiperheessä: Arjen säästövinkit

1. Kaupassa käyminen kerran viikossa

Meillä ruokakauppa on merkittävä menoerä kuukaudessa. Koronan myötä keskitimme ruokaostokset niin, että käymme pääsääntöisesti kerran viikossa kaupassa. Ihan tähän kerran viikossa tavoitteeseen emme ole pystyneet ja viikon aikana käymme täydennysostoksilla esimerkiksi maidon, leivän ja salaatin osalta. Mutta isommat ostokset teemme kerran viikossa ja koen, että sitä kautta pystymme säästämään ruokakuluissa. 


2. Viikon ruokien suunnittelu etukäteen

Toinen merkittävä ruokaan liittyvä kuluerä ovat heräteostokset. Suunnittelen viikon ruoat etukäteen ja teemme ruokaostokset niiden perusteella. Samalla pystyn arvioimaan etukäteen viikon ruokakulut ja sitä kautta vaikuttamaan niiden kustannuksiin.

Olemme korona-aikana käyttäneet paljon Prisman kauppakassipalvelua. Tiukan markan ajattelija voisi ajatella, että keräysmaksun maksaminen on turha kulu ja itsekin sitä välillä mietin. Niinpä käymmekin välillä myös itse isoilla ruokaostoksilla. Vaikka näilläkin kerroilla olen tehnyt valmiiksi kauppalistan, ostosten loppusumma on usein enemmän kuin keskimääräinen kauppakassin loppusumma. Syynä on tietysti se, että usein lipeän ostoslistalta ja kerään ostoskärryyn kaikkea "ylimääräistä".


3. Ulkona syöminen

Meidän perheessä on viisi henkilöä. Jos menemme ravintolaan, loppusumma on vähintään 60 euroa ja helposti paljon enemmänkin. Lasten annokset maksavat keskimäärin noin 8-10 euroa ja aikuisten 15-25 euroa. Ja tässäkin on kyseessä ihan perus ravintola pelkän pääruoan osalta.

Hampurilaisravintolasta selviämme noin 30 eurolla. Joka tapauksessa ulkona syöminen lisää merkittävästi kuukausittaisia ruokakuluja. Nyt korona-aikana on ollut helppo pitäytyä pois ruokapaikoista ja normaalisti käymme koko perheenä ulkona syömässä keskimäärin kerran 1-2 kuukaudessa.


4. Työpäivien lounas

Jos syön töissä joka päivä lounasravintolassa, viikossa menee lounasruokiin noin 5 x 7-10 euroa = 35-50 euroa. Jos myös mieheni syö joka päivä lounaan töissä lounasravintolassa, meiltä menisi lounaskuluihin viikossa noin 70-100 euroa.

Toinen vaihtoehto olisi ostaa kaupasta valmista evästä ja silloin kulut olisivat keskimäärin 4-8 euroa / päivä. Kolmas vaihtoehto on ottaa kotoa esimerkiksi edellisen päivän iltaruoasta eväät. Tälle vaihtoehdolle en osaa laskea kustannuksia, mutta on varmasti näistä vaihtoehdoista edullisin. Nyt korona-aikana olemme tehneet etätöitä, joten olemme syöneet lounaan lähes poikkeuksetta kotona.

5. Paperilehtien tilaukset

Meille tuli aikaisemmin Aamulehti paperisena lehtenä joka päivä. Arkipäivien lehdet päätyivät usein lähes avaamattomina paperinkeräykseen. Päätimme siis vaihtaa tilauksen niin, että meille tulee vain viikonloppuisin paperinen lehti ja muuten luemme digilehteä. Muutoin meille tulee paperisena lehtenä ainoastaan Aku Ankka.



6. Vaatteiden kierrättäminen lapselta toiselle

Vaatteiden kierrättäminen ei aina ole mahdollista, esimerkiksi jos perheessä on tyttöjä ja poikia. Meillä on kolme poikaa, joten meillä vaatteiden kierrätys lapselta toiselle on tosi helppoa. Kolmannella on paljon sisävaatteena paitoja, mitkä ovat nyt kolmannella kierroksella. Housut eivät kovin usein säily näin montaa kierrosta, mutta kaikki ehjät ja siistit olen kierrättänyt lapselta toiselle.

Tähän liittyy myös se, että kannattaa suosia laadukkaita vaatteita. Laadukkaat vaatteet kestävät pidempään ja niillä on usein jälleenmyyntiarvoa. Meillä ovat parhaiten säilyneet hyvinä lasten tädin ompelemat vaatteet laadukkaista kankaista. Paitoja saa edullisimmin muutamalla eurolla, mutta nämä ovat usein aika lyhytikäisiä.

Toki vaatteita voi kierrättää myös eri perheiden välillä eli hyödyntää kirppareita. Varsinkin juhlavaatteilla on usein vain muutama käyttökerta / lapsi ja myös ulkovaatteita kannattaa etsiä hyväkuntoisina kirppareilta.


Vauvan haalari kolmannella kierroksella


7. Vaatteiden ostaminen vain tarpeeseen

Lastenvaatteisiin on helppo hurahtaa. Olisi ihana ostaa samisteluvaatteita ja uusia kuoseja. Nykyisin yritän kuitenkin ostaa vain tarpeeseen. Pakko myöntää, ihan aina en pysty pitäytymään tässä, mutta yritän kuitenkin aina miettiä ennen ostamista, että tarvitaanko me tätä?

8. Liikuntavälineiden ostaminen käytettynä

Meillä liikutaan paljon ja haluan, että lapsilla on jo pienestä saakka esimerkiksi luistimet ja sukset. Käytännössä kuitenkin joka talvi on edessä uusien välineiden hankinta. Meillä toki pienemmät ovat saaneet isompien välineitä, mutta esikoiselle on täytynyt hankkia lähes joka vuosi uudet välineet. Suurin osa meidän lasten luistimista, monoista ja suksista on hankittu käytettynä. Varsinkin monoja ja suksia saa pienille tosi hyväkuntoisina vähän käytettynä edullisesti.


9. Vakuutusten vertailu

Uskaltauduin kirjaamaan meidän kaikki vakuutusmenot yhteen Exceliin. Niitähän riittää kolmen lapsen perheessä ja omakotiasujalla. Kilpailutimme kaikki vakuutukset viime syksynä ja saimme useamman sata euroa loppusummasta pois. Vakuutusten vertailu on aika työlästä ja puuduttavaa, mutta se kannattaa välillä tehdä. 

10. Veden (+sähkön) kulutuksen seuranta

Jos kodissa on asuntokohtainen vesimittari ja vedestä maksaa kulutuksen mukaan, kulutuksen seuranta kannattaa. Pienillä teoilla vedenkulutuksessa voi säästää paljon ja sitä kauttaa säästää useita euroja. Kannattaa ottaa seurantaan!

Lisäksi sähkön kulutuksen seurannan kautta voi säästää paljon. Varsinkin näin talvella, jos talo lämpiää sähköllä. Me olemme tänä talvena opetelleet talon lämmitystä poistoilmalämpöpumpun, takan ja ilmalämpöpumpun yhdistelmällä. Myös esimerkiksi sauna on merkittävä sähkönkuluttaja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat