Vauva-ajan väsymys ja sokerikoukku

Meidän vauvamme on nyt puolivuotias ja koko se aika meillä on nukuttu katkonaisesti. Aluksi vauva heräili 1-3 tunnin välein ja jossain vaiheessa säännöllisesti kahden tunnein välein. Viiden kuukauden iässä rupesimme syömään iltapuuroa ja unipätkät pitenivät noin kolmeen tuntiin. Lähellä puolta vuotta alkoivatkin sitten kuuden kuukauden hulinat ja palattiin taas 1-2 tunnin herätyksiin. Nyt tilanne on hieman rauhoittunut, mutta väsymys on täällä edelleen.

Olen ollut viimeisten viikkojen aikana jotenkin normaaliakin väsyneempi. En tiedä, että alkaako puolen vuoden huonosti nukkuminen kasaantumaan vai onko oma unenlaatu niin pinnallista, ettei se nukuttu määräkään virkistä. Lasten syntymän jälkeen olen kärsinyt unettomuudesta useaan kertaan ja katkonaisesti nukkuminen vie aina omaa untakin vain huonommaksi ja kehoa ylikierroksille. Nyt tuntuu, että asialle pitäisi taas tehdä jotain. Vuosien varrella olen lukenut aika paljon unenhuollosta ja yksi tärkeimpiä asioita parempaa unta ja virkeyttä etsiessä on se, mitä päiväaikaan tapahtuu. Nukkuuko päiväunia? Rauhoittuuko illalla ennen nukkumaan menoa? Ulkoileeko tarpeeksi? Onko ravinto laadukasta? Liikkuuko sopivasti?


Ajattelin omalla kohdallani aloittaa ihan ensimmäiseksi ravinnosta, koska mitäpä muuta väsyneenä tekee mieli kuin sokeria ja nopeita hiilareita? Olen nyt tietoisesti yrittänyt vähentää sokerin syömistä ja lisätä sen tilalle hedelmiä ja vihanneksia. En usko totaaliseen ehdottomuuteen pidemmän päälle, joten sallin itselleni myös herkkuja pienissä määrin. Lisäksi vauva-aika on jo itsessään niin rankkaa, että sen yhteyteen ei mielestäni sovi samanaikaisesti liian suuret muutokset/vaatimukset muilla elämän osa-alueilla. Pidän kuitenkin sokerittomia päiviä ja yritän karsia ruokavaliosta joksikin aikaa pois myös esimerkiksi mehut ja mehukeitot. Sokeri todellakin koukuttaa ja ensimmäiset päivät ilman suklaata ja muita makeisia tuntuvat oikeasti vaikeilta, mutta jo viikon päästä helpottaa ja karkkia ei esimerkiksi edes tee enää samalla tavalla mieli. Suuri heikkouteni on leipominen, joka on myös samalla minulle tärkeä harrastus. Se tuokin omia haasteita sokerin välttelylle :)


Näillä askelilla lähden kohti pirteämpiä päiviä ja parempaa oloa:

1. Vähemmän sokeria
2. Enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja
3. Lisää liikuntaa
4. Enemmän ulkoilua
5. Lisää kiireettömiä hetkiä lasten kanssa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?